Política

Sobiranisme

Procés constituent

El govern espanyol posa Forcadell i Puigdemont en el punt de mira del TC

Exigeix que es prohibeixi a la presidenta del Parlament i al president de la Generalitat que tirin endavant el procés amb l'amenaça d'inhabilitació i sanció

Demana al Constitucional que anul·li i suspengui de forma “immediata” la votació de les conclusions del procés constituent

Insta el tribunal a analitzar si Forcadell té “responsabilitats penals” per haver inclòs en l'ordre del dia la votació

El consell de ministres en funcions ha aprovat aquest divendres la presentació d'un incident d'execució de sentència contra el Parlament de Catalunya per l'aprovació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, contravenint l'advertència que el mateix TC va fer en un escrit la setmana passada.

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat en roda de premsa el contingut de l'incident d'execució, en què s'evidencia la voluntat de la Moncloa de posar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el punt de mira del TC perquè els prohibeixi seguir avançant amb el procés constituent.

Santamaría ha informat que en primer lloc demanen al TC que declari “nul·la” i procedeixi a la “suspensió immediata” la resolució aprovada dimecres al Parlament sobre les conclusions de la comissió del procés constituent. També ha reclamat que s'enviïn requeriments personals a Forcadell i Puigdemont per exigir “la prohibició expressa” de fer qualsevol acció que permeti tirar endavant la resolució aprovada al Parlament desobeint el Constitucional. En aquest sentit, “exigeixen” que es prohibeixi a Puigdemont i el seu govern tramitar qualsevol “proposta legislativa” o qualsevol altre moviment que pugui donar “compliment” a la resolució aprovada.

També ha recordat que el Tribunal Constitucional, arran de l'última reforma aprovada, pot imposar multes i inhabilitar Forcadell i Puigdemont si segueixen endavant amb el procés.

A més, han instat el tribunal a analitzar si Forcadell té alguna “responsabilitat penal” per haver permès la inclusió en l'ordre del dia del debat i la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

Reunió del TC

El Tribunal Constitucional no té calendari de plens fins al mes de setembre, però previsiblement es reunirà d'urgència dilluns per debatre el nou document del govern espanyol que li reclamarà una resposta a l'actuació del govern de la Generalitat. No està clar si en el cas que el govern espanyol sol·liciti mesures dràstiques, el Tribunal optarà per resoldre la qüestió amb celeritat o bé introdueix algun tipus de nou advertiment a la cambra abans d'iniciar el procediment. Fonts del TC advertien la setmana passada que la reforma del TC no estableix clarament el camí a seguir davant aquest tipus de peticions, i que els magistrats es trobarien en un escenari sense precedents que haurien d'anar resolent sobre la marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona