Política

Sturgeon situa la segona consulta independentista al centre de la campanya

La líder escocesa assegura que, si guanya l’SNP, demanarà l’autorització a Londres abans de Nadal

Johnson diu que retornarà la petició sense ni obrir-la

La cap del govern escocès, Nicola Sturgeon, assegura que una victòria a Escòcia en les eleccions generals britàniques del 12 de desembre del Partit Nacional Escocès (SNP) enviaria una “instrucció clara” a Londres perquè permeti el segon vot independentista, durant la presentació del seu programa electoral. “Podeu votar l’SNP per enviar el missatge més contundent a Westminster, a Boris Johnson i a cada polític de Westminster”, va reclamar la líder nacionalista.

Sturgeon va afirmar que, si guanya, enviarà una carta abans de Nadal demanant el traspàs de poders per poder convocar un plebiscit vinculant. El primer ministre britànic, Boris Johnson, li va respondre tot dient que, si ell guanya, aleshores “no hi haurà negociació i tal com ens arribi la carta la tornarem al remitent donant per acabat el tema”.

El problema serà la interpretació dels resultats. Sturgeon es refereix a una victòria amb els resultats a Escòcia, on l’ SNP espera incrementar considerablement en el nombre de diputats, que en aquests moments és de 36 (d’un total de 56). Per la seva banda, Johnson es refereix al conjunt del país, on és ell el clar favorit.“El Parlament escocès [on nacionalistes i verds tenen majoria], escollit democràticament, ha acordat que la gent d’Escòcia hauria de tenir l’oportunitat de decidir el seu futur”, li va recordar Sturgeon. Ara bé, per posar-ho en pràctica li cal l’autorització de Londres. El govern tory no ho acceptarà, tingui la majoria que tingui. Els liberaldemòcrates, que volen revocar el Brexit, tampoc. El laborista i líder de l’oposició Jeremy Corbyn ha dit que no el permetrà durant els primers anys del seu mandat, si guanyen.

Jonhson sense majoria

Sturgeon manté el discurs que uns bons resultats obligaran els unionistes a repensar-s’ho. Ho té molt complicat. De moment, tot i que ho ha insinuat alguna vegada, no parla de convocar una consulta sense autorització. El dret a l’autodeterminació està en el punt número dos del seu programa progressista. En el número u hi figura aturar el Brexit i forçar un nova consulta europea. Sturgeon ha avisat que mai no pactarà amb un govern conservador i que “Escòcia pagarà un preu molt alt per culpa de l’obsessió pel Brexit dels conservadors i per la neutralitat dels laboristes”, i va criticar la indefinició europea de Corbyn.

El 12 de desembre, s’espera una victòria de Johnson, però de moment els sondejos no li donen la majoria absoluta. Els partits regionals podrien ser decisius, com ho van ser els unionistes nord-irlandesos el 2016. En aquest cas els escocesos podrien ser clau perquè Corbyn constituís govern. Aleshores, Sturgeon li exigiria els poders per al referèndum d’autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia