Política

Puigdemont, per una “estratègia compartida”

El president escalfa motors amb la nova plataforma de suport dissabte i l’acte massiu a Perpinyà el dia 29

El protagonisme del president Carles Puigdemont s’intensifica i aquest cap de setmana ocuparà l’escena política catalana amb la presentació a l’Ateneu Barcelonès d’una plataforma transversal de suport. I això set dies abans que el mateix Puigdemont aterri a Perpinyà en un acte que ja ha desbordat totes les expectatives i en què el nombre d’autobusos i participants ja es compta a centenars i a milers. Per acabar de reblar la presència de Puigdemont i el seu paper en la política catalana, el 2 d’abril es presentarà el seu llibre M’explico, sobre el fets d’octubre del 2017.

Aquest conglomerat d’actes i altaveus es produeix, a més a més, a les portes d’unes eleccions catalanes en què l’espai independentista està fragmentat a causa de les divergències entre JxCat, ERC i la CUP i de fortes discrepàncies en l’espai exconvergent, entre el grup parlamentari de JxCat i el PDeCAT, així com en els intents de refer-lo, de moment, sense èxit, a través de la Crida. Un espai, el que abans ocupaven les sigles de CiU, que també empeny a la creació d’altres formacions més moderades com la que intenta cosir la senadora Marta Pascal.

En aquest calaix de desordres, la figura de Puigdemont sobresurt aquests dies i es posa a treballar amb el suport, a més, d’aquesta plataforma transversal d’independentistes d’esquerra que donen suport a l’expresident i en la qual apareix fins i tot gent vinculada a la CUP com ara l’exdiputat Julià de Jodar o l’activista Blanca Serra, i a ERC, com l’exconseller Carles Solà i l’alcalde i exdiputat Josep Andreu.

L’objectiu del moviment, com diu el manifest que es presentarà dissabte a les 15 h a l’Ateneu Barcelonès, és precisament definir una “estratègia compartida capaç de superar les limitacions que han tingut, tenen i tindran els nostres partits”. Per fer-ho, els promotors del manifest i de la plataforma veuen en les figures de Puigdemont i dels exconsellers Comín i Ponsatí els millors aglutinadors, conjuntament amb els membres del Consell per la República, per fer una “candidatura de país” que “prioritzi la instauració de la República”.

Els dirigents assenyalats per la plataforma encara no s’han pronunciat respecte a aquesta proposta llançada ahir, es farà una assemblea oberta el 29 de març que ve, i caldrà esperar a l’acte de Perpinyà per saber si Puigdemont té, entre els seus plans com a eurodiputat, ser present en una possible candidatura de país a les eleccions catalanes encara que sigui com a aglutinador de divisions.

LA DATA

22.02.20
presentació
de la plataforma en suport de Puigdemont, que aposta per fer una candidatura de país.

Explica “de la investidura a l’exili” i prepara el retorn

“El contingut podria ser útil no només per entendre millor el passat i el present sinó, molt especialment, per preparar-nos per al futur.” Amb aquestes paraules l’actual eurodiputat Carles Puigdemont va anunciar ahir la sortida del primer volum del dietari M’explico, escrit conjuntament amb el director del diari El Punt Avui, Xevi Xirgo, i que engloba des dels seus primers mesos com a president fins als fets d’octubre del 2017 amb el subtítol De la investidura a l’exili. El llibre, publicat per l’editorial La Campana, es presentarà el 2 d’abril i ja s’anuncia un segon volum limitat, atenció, a “la reconstrucció del retorn”.

Pel que fa a aquest primer treball, però, Puigdemont escriu: “No és un relat blanc, ni conformista, ni mancat d’autocrítica. És un relat fet a paraula viva, com una narració quasi en directe.” Per a la lectura del relat, Puigdemont demana al lector “una mica d’indulgència i generositat, perquè malgrat l’honestedat i el sacrifici inqüestionable de tots plegats, en alguns dels passatges d’aquesta història no quedem bé. Jo tampoc, és clar”, escriu. El llibre es publica també en castellà al segell Plaza & Janés. El Punt Avui ja va avançar informació sobre el llibre el mes de desembre passat, un treball que inclou imatges inèdites i documentació sobre els fets d’octubre del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia