Política

Iturgaiz defensa l’entrada de Vox en la coalició amb Cs en les eleccions basques

El nou candidat del PP a lehendakari diu que cal la suma de les dretes en un moment d’“alarma nacional”

Abascal rebutja l’oferta i anirà per lliure

Carlos Iturgaiz, el candidat proposat per Pablo Casado per liderar la llista conjunta del PP i Ciutadans al País Basc en els comicis de l’abril, va confiar ahir a sumar suports contra el projecte “fasciocomunista” que vol trencar Espanya” i va fer una crida al “vot útil” dels simpatitzants de Vox.

“Espanya necessita aquesta suma per afrontar els reptes tan importants que té com a país”, va dir Iturgaiz, que confia que la coalició “es mantingui” i que es pugui afegir Vox a aquest projecte.

Iturgaiz, president del PP basc durant els anys de terrorisme d’ETA, va recordar que el partit “s’ha fet fort amb sang, suor i llàgrimes, en moments terribles” en què “per damunt de tot, alguns sempre hem estat del PP”.

Per l’exeurodiputat basc, nomenat ara candidat a lehendakari després que la direcció estatal del PP fulminés Alfonso Alonso per haver-se oposat a la coalició amb Ciutadans, és “tot un honor liderar aquesta coalició”.

L’oferta que li va fer diumenge Casado d’encapçalar la llista conjunta amb Cs als comicis d’abril, hi va afegir, no la va poder rebutjar atès el moment d’“alarma nacional” que travessa el país, amb uns socialistes “rendits” als secessionistes. En aquest sentit, es va proposar convertir-se en l’“altaveu que ressoni fort per defensar la llibertat, la Constitució i la unitat d’Espanya”.

Iturgaiz va tenir paraules elogioses per al líder de Vox, Santiago Abascal, de qui va recordar que va ser president de Noves Generacions del País Basc quan ell n’era el president, i va animar al “vot útil” dels simpatitzants del partit d’extrema dreta.

Suport a Galícia

També va criticar el “desastre de gestió” del PNB i el PSE al govern basc, “tal com s’ha demostrat” en la seva actuació en el recent col·lapse de l’abocador de la localitat biscaïna de Zaldibar. Per la seva banda, el portaveu estatal de Vox, Jorge Buxadé, va advertir ahir al nou candidat popular al País Basc que el partit d’Abascal concorrerà en solitari i que aniran “a totes” tant en les eleccions basques com en les gallegues, que s’han de celebrar totes dues el 5 d’abril, perquè ells representen, va assegurar, “l’única alternativa”.

Buxadé va deixar entreveure el suport de Vox al candidat del PP a Galícia, Alberto Núñez Feijóo, en cas que no obtingués la majoria absoluta per governar.

Alfonso Alonso dimiteix i abandona la política

Redacció

Alfons Alonso, el president del PP basc fulminat diumenge per Pablo Casado per la seva oposició a la coalició amb Ciutadans en les eleccions autonòmiques del 5 d’abril, va presentar ahir la dimissió després que el partit hagi nomenat l’exeurodiputat Carlos Iturgaiz cap a llista en lloc seu.

Alonso, que també va anunciar que deixa la política, va comunicar la seva decisió a la junta directiva de la formació basca, que es va reunir ahir a la tarda. En una piulada, el líder dels populars va dir: “Vull agrair tot el suport del PP basc, que és i serà sempre el meu partit.” Va afirma també que la decisió “no té marxa enrere” i va recordar, visiblement emocionat, que ha dedicat la seva vida a la política i al partit. Alonso té una llarga trajectòria a les files de la formació conservadora. Sota les sigles del PP, va exercir com a ministre de Sanitat amb Mariano Rajoy al capdavant i també com a alcalde de Vitòria i com a diputat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia