Política

El foc destrueix el principal camp de refugiats de Grècia

L’incendi deixa sense sostre prop de les 13.000 persones que vivien al centre de Mória, a Lesbos, en condicions deplorables

Atenes en culpa els ocupants i recorda que la crisi migratòria és europea

El camp de refugiats de Mória, el més poblat de Grècia, a l’illa de Lesbos, va quedar destruït ahir per un incendi que va deixar sense sostre –però amb vida– prop de les gairebé 13.000 persones que s’hi amuntegaven en condicions higièniques deplorables i que, des de fa una setmana, estaven en quarantena pel coronavirus.

El govern grec va declarar que investigarà les causes de l’incendi, però dona per fet que van ser els mateixos residents els que el van provocar, ja que van aparèixer flames en diversos punts simultàniament i just després que es comuniqués a un grup de positius de Covid-19 que serien aïllats. Molts s’hi van negar, cosa que va provocar el primer incident. Un cop declarat el foc, la policia va bloquejar les carreteres per impedir que els refugiats anessin als municipis del voltant. Alguns, ferits, van intentar arribar a Mitilene, la capital de l’illa, per a ajuda mèdica però van trobar els accessos tancats. Molts van haver de dormir al ras.

“Reconec que les condicions són difícils. Però no poden justificar reaccions violentes a controls sanitaris, ni disturbis d’aquesta envergadura”, va dir el primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, en un missatge televisat en què va recordar que la gestió de la crisi migratòria és un problema “europeu” i no exclusiu de Grècia.

Trasllats al continent

Mitsotakis va anunciar que els residents que s’han quedat sense sostre seran allotjats aviat “en carpes adequades” i els que donin positiu en les proves de Covid que es faran a gran escala “rebran tractament”. El ministre d’Immigració, per la seva banda, va admetre que “el desastre de Mória és total”.

Diverses ONG han insistit en la necessitat de traslladar totes les persones al continent, a instal·lacions adequades i humanes, i apressen la Unió Europea (UE) a canviar “radicalment” la política migratòria i engegar, d’una vegada, un pla de recol·locació als estats membres. L’incendi “no és cap sorpresa quan tens 12.000 persones tancades en un lloc dissenyat per a 3.000, sota un estricte bloqueig; provocat o no, s’hauria pogut evitar”, va denunciar Human Rights Watch.

La Comissió Europea va anunciar que finançarà el trasllat a la part continental de Grècia dels 400 menors no acompanyats que quedaven al camp, un trasllat que s’havia d’efectuar ahir mateix.

Alemanya va oferir accelerar el seu programa de recol·locació de menors. El ministre d’Afers Estrangers alemany, Heiko Maas, va qualificar l’incendi de “desastre humanitari” i va defensar “la distribució de refugiats” a la UE. El president del land de Rin del Nord-Westfàlia, Armin Laschet, va oferir l’acollida d’un miler de refugiats.

LES FRASES

Reconec que les condicions són difícils, però no poden justificar reaccions violentes
Kiriakos Mitsotakis
PRIMER MINISTRE GREC
Cal investigar les polítiques de la UE que han dut a una gestió nefasta dels centres d’acollida
Evelien van Roemburg
portaveu d’OXFAM
No és cap sorpresa [...] l’incendi s’hauria pogut evitar
Eva Cossé
PORTAVEU DE HUMAN RIGHTS WATCH


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia