Política

Rebuig general a la visita del rei a Barcelona prevista per a divendres

Aragonès i Colau anuncien que no aniran a l’acte on hi haurà el monarca

El ministre de Justícia ja no veu riscos en la presència de Felip VI a Catalunya

La visita del rei Felip VI a Barcelona, prevista per a divendres vinent, va desfermar ahir múltiples mostres de rebuig. Concretament, el rei i el president espanyol, Pedro Sánchez, assistiran a l’acte de lliurament de premis de la Barcelona New Economy Week (Bnew), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) com a fòrum d’idees per reactivar l’economia.

Tot plegat arriba quan encara no s’ha esvaït la polseguera aixecada per l’absència del monarca durant el lliurament a Barcelona dels despatxos a la promoció de l’Escola Judicial el 25 de setembre. En aquesta ocasió, les reaccions més generalitzades han estat de rebuig a la presència de Felip VI, encapçalats pel president en funcions, Pere Aragonès, que ja ha anunciat que no assistirà a la cerimònia dels premis del CZFB. Fonts de Vicepresidència van aclarir a l’ACN que havien declinat participar a l’acte abans de fer-se pública la llista sencera de participants, però que, en saber que el monarca hi assistirà, “mantenen” la posició de no anar-hi.

Les declaracions d’Aragonès van ser secundades per la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va afirmar que el rei “no és benvingut” i que va dir que el que ha de fer Felip VI és “demanar perdó” per haver avalat que es pegués als catalans que volien votar l’1-O”.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, va anunciar ahir que, tot i que avui participarà en la inauguració del fòrum Bnew, no serà present als actes protocol·laris on assisteixi el rei. Colau va justificar la seva absència pels “fets molt greus” que afecten la monarquia i que apunten “a la corrupció” d’un rei emèrit “fugat en una dictadura”, sense que ningú n’hagi “donat explicacions”.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va declarar ahir en una entrevista radiofònica que la visita de Felip VI suposa el retorn a la “normalitat” després de l’absència del monarca a l’acte dels jutges. Ara, va dir el ministre, hi ha elements diferencials” perquè “l’1-O ja ha passat” i la sentència “ja s’ha dictat”, fent referència a la inhabilitació del president Quim Torra.

Tot i la confiança expressada pel ministre, els CDR del Barcelonès ja han convocat una mobilització a Barcelona el mateix divendres contra “el cabdill del règim del 78, Felip de Borbó”. Els CDR van anunciar ahir a Twitter que seran al carrer “per recordar-li que no és benvingut”. Davant de possibles conflictes al carrer, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va prometre que els Mossos garantiran “tant la seguretat del rei i del president espanyol com el dret a protesta i manifestació”.

LA FRASE

El que ha de fer el rei és demanar perdó per haver avalat que es pegués als catalans que volien votar
Marta Vilalta
portaveu d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia