Política

Mor l’exconseller de l’època de Pujol Ignasi Farreres

Va ser absolt en el cas Treball, en què es va confirmar el finançament irregular d’UDC des del seu departament

L’exconseller de Treball i exdirigent d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) Ignasi Farreres va morir diumenge als 81 anys després d’una llarga malaltia. Nascut a la Pobla de Segur el 1939, Farreres va ocupar la conselleria de Treball de la Generalitat durant tres legislatures, entre el 1988 i el 1999, en els governs de CiU presidits per Jordi Pujol. Economista i màster en direcció i administració d’empreses per Esade, com a conseller va impulsar el traspàs a la Generalitat de les competències en formació dels aturats i la creació del Servei Català de Col·locació, posteriorment anomenat Servei d’Ocupació de Catalunya.

Com a responsable de la conselleria, va ser investigat pel desviament de fons públics per finançar UDC i va dimitir de president del partit. L’abril del 2009, l’Audiència de Barcelona el va absoldre de l’acusació però va condemnar a quatre anys i mig de presó el seu secretari general, Josep Maria Servitje –també militant d’UDC– per haver desviat 46.157 euros de la conselleria entre el 1994 i el 1995 en l’adjudicació d’estudis falsos o plagiats. El tribunal també condemnava a dos anys i tres mesos de presó l’empresari Víctor Manuel Lorenzo Acuña, propietari de les empreses Gestumer i Socesca, adjudicatàries d’informes que van resultar ser simples còpies de publicacions anteriors. La sala de l’Audiència va considerar provat que Servitje i Acuña van cometre un delicte continuat de prevaricació i malversació de cabals públics. El març del 2012, però, tots dos van ser indultats pel govern popular de Mariano Rajoy.

El conseller Farreres no va ser investigat en el cas Pallerols, en què també es va demostrar el finançament irregular d’UDC i en què els acusats es van declarar culpables per estalviar-se penes de presó superiors als dos anys. Segons la fiscalia, el principal acusat, l’empresari andorrà Fidel Pallerols, havia rebut 8,5 milions entre el 1994 i el 1998 de la conselleria dirigida per Farreres.

Polític de confiança del líder democratacristià Josep Antoni Duran i Lleida, Farreres li va donar suport en la pugna per descavalcar amb èxit dirigents històrics d’UDC com ara Joan Rigol, que posteriorment va presidir el Parlament. Sota el lideratge de Duran i Lleida, Farreres va ser vicepresident i secretari general del partit. En deixar els governs de Pujol, Farreres es va reincorporar a La Caixa com a assessor del director general i el juny del 2017 va signar, juntament amb Duran i Lleida i diversos exdirigents d’UDC, CDC i el PSC, la petició al govern català perquè aturés el referèndum de l’1-O.

Reconegut com a dialogant pels sindicats, Farreres va impulsar el contracte fix amb indemnitzacions per acomiadament d’un màxim de 20 dies. El secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, també exdirigent d’UDC, el qualificava ahir d’“humanista d’arrel cristiana i compromès amb les persones i el país, que va servir durant una dècada”.

LA FRASE

Humanista d’arrel cristiana i compromès amb les persones i el país, que va servir durant una dècada
Ramon Espadaler
secretari general d’units per avançar i diputat d’units-psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia