Política

Erdogan s’uneix al boicot de productes francesos en el món musulmà

Retiren marques franceses en locals comercials de Jordània, Qatar i Kuwait

Creients de dins i fora de França acusen Macron d’atiar l’odi contra l’islam

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va afegir-se ahir, en un acte commemoratiu a Ankara amb motiu de l’aniversari del naixement del profeta Mahoma, a la crida per boicotejar els productes francesos. El líder otomà assegura que ser musulmà i viure en un país occidental és “cada cop més difícil” i demana a la Unió Europea que aturi les polítiques del president francès, Emmanuel Macron, a qui qualifica de “líder del corrent antimusulmà al continent”.

Aquesta reclamació arriba després que Macron defensés el dret a mostrar caricatures de Mahoma, però especialment després que declarés a principis d’aquest mes que l’islam és una religió “en crisi” arreu del món. Botigues a Jordània, Qatar i Kuwait van aparèixer ahir sense marques d’origen francès, i ciutadans de l’Aràbia Saudita, Líbia, Síria i Gaza, entre altres territoris amb població musulmana, han reclamat mesures similars. El primer ministre del Pakistan, Imran Khan, ha criticat Macron per haver fet augmentar la “polarització”, que “inevitablement porta a la radicalització”, i el Consell de Cooperació del Golf acusa el president francès d’alienar els sis milions de musulmans del seu propi país, la minoria musulmana més gran d’Europa.

El 2 d’octubre, Macron va anunciar que al desembre impulsarà un projecte de llei per afrontar la “radicalització” que assegura que s’està vivint a França. El projecte inclou mesures –com ara la prohibició de l’arribada d’imams estrangers– contra el que va anomenar “separatisme islamista”, tot assegurant que aquest corrent “posa les seves pròpies lleis per damunt de les de la República francesa”.

“Cacera de bruixes”

Malgrat que la legislació a França impedeix la recopilació de dades basades en una religió o ètnia, grups com ara el Col·lectiu Contra la Islamofòbia a França (CCIF) registren durant els últims anys un augment del sentiment antimusulmà a l’Estat francès i denuncien una cacera de bruixes des de l’assassinat d’un professor de secundària, el 16 d’octubre a la rodalies de París, a càrrec d’un adolescent de 18 anys molest amb l’exposició d’una caricatura de Mahoma a classe. Segons aquestes organitzacions, durant els dies posteriors a aquest fet tràgic, el ministre de l’Interior va ordenar escorcolls en 53 mesquites o entitats musulmanes a tot França, que el 2004 va esdevenir el primer estat europeu a prohibir el hijab a les escoles públiques.

Aquests fets arriben mentre Macron intenta incrementar el seu paper a l’Orient Mitjà. El president francès s’ha erigit com a líder de l’ajuda internacional al Líban i al setembre es va convertir en el primer cap d’estat estranger a visitar Mustafa al-Kazimi des del seu nomenament com a primer ministre iraquià.

LA FRASE

La islamofòbia s’expandeix a Europa com una pesta
Recep Tayyip Erdogan
PRESIDENT DE TURQUIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia