Política

Indignació a França per una pallissa policial a un negre

El govern viu una setmana nefasta pel desmantellament d’un campament de refugiats i per la brutal detenció d’un productor de música

L’executiu estudia modificar la llei de “seguretat global”

Setmana negra a França marcada per la violència policial. Després del brutal desmantellament dilluns d’un campament de refugiats a la plaça de la República de París, la polèmica creixia ahir per un altre cas d’ús abusiu de la força de la gendarmeria.

El diari digital Loopsider va revelar abans-d’ahir un vídeo en què es veia un negre apallissat per tres agents. El president, Emmanuel Macron, va assegurar que estava “consternat” per aquest episodi de violència policial, que arriba en un moment de protestes per la voluntat del govern francès d’aprovar la nova llei de “seguretat global”, que restringeix la difusió d’imatges d’accions policials.

“Nàusea”. Així titulava ahir en portada el diari progressista Libération. La realitat és que les imatges publicades per Loopsider fan venir ganes de vomitar. S’hi veu el productor de música Michel Zecler mentre l’apallissen tres agents a les portes del seu estudi al districte XVII de París. Gravat per les càmeres de videovigilància d’aquest barri acomodat, al vídeo s’observa com li claven cops de puny, de porra i puntades, mentre la víctima mostra una escassa resistència. També van dir-li “negre de merda” múltiples vegades. Una detenció que va tenir lloc dissabte passat, amb una violència desenfrenada originada pel simple fet que l’home no portava mascareta.

Els agents implicats, que ja han estat suspesos de les seves funcions, van ser detinguts perquè els interrogués la Inspecció General de la Policia Nacional (IGPN). Després que en els últims temps l’executiu centrista aviciés els sindicats de policia –d’orientació conservadora– i negués l’existència d’abusos policials a França, ara s’ha vist obligat a mostrar certes distàncies després de la successió d’intervencions brutals. Macron va demanar al ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, que emprengués accions contra els policies que van intervenir en la pallissa. Les recents polèmiques han debilitat la figura de Darmanin, un deixeble de l’expresident conservador Nicolas Sarkozy al qual Macron va encarregar una política de duresa en matèria de seguretat.

Els casos de violència policial no resulten cap novetat a l’Estat francès, però la indignació que generen s’ha accentuat en coincidir amb l’aprovació de la nova llei de “seguretat global”. L’Assemblée Nationale donava dimarts llum verd a aquest text, que penalitza amb penes d’un any de presó i multes d’un màxim de 45.000 euros la difusió d’imatges d’intervencions policials que perjudiquin “de manera manifesta” la “integritat física o psíquica” d’un agent.

Arran de la pressió creixent al carrer, el primer ministre, Jean Castex, ha iniciat la creació d’una comissió per revisar aquesta mesura, un moviment que suscita desconfiança entre els detractors del text. Avui s’han convocat més manifestacions a París i en altres localitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia