Política

Biden prepara un equip per posar al centre la lluita contra el canvi climàtic

El president electe crearà una oficina mediambiental transversal a tot el govern

Fitxa Buttigieg, primer gai en un gabinet, com a secretari de Transport

Un dels pilars del nou govern nord-americà serà la lluita contra el canvi climàtic. Ja va quedar evidenciat amb el nomenament de John Kerry com a enviat especial mediambiental i la promesa de tornar als Acords pel Clima de París el primer dia de la nova administració, però Joe Biden no només vol que sigui un assumpte de política exterior, sinó que impulsarà una política interior forta per revertir els atacs rebuts durant el govern de Trump.

Per primera vegada es crearà una oficina específica per a assumptes climàtics, transversal a tot el govern i que posarà les polítiques ambientals al nucli de totes les seves decisions. Al capdavant hi haurà Gina McCarthy –excap de l’Administració de Protecció Ambiental (EPA)–, que serà l’assessora principal del president.

A banda, la resta de nous noms del gabinet de Biden també tenen un gran component ecologista. La nova secretària d’Energia serà Jennifer Granholm, exgovernadora de Michigan bregada en la lluita contra les grans automobilístiques per impulsar els vehicles elèctrics i gran activista de les energies renovables.

A més a més, l’excandidat a les primàries demòcrates a la presidència Pete Buttigieg va ser presentat ahir oficialment com a nominat per a la secretaria de Transport, una cartera que també tindrà el clima com a element cabdal, ja que combinarà el transport elèctric, l’impuls del sistema ferroviari i les infraestructures sostenibles.

Buttigieg, si és confirmat pel Senat, serà el primer membre d’un gabinet presidencial obertament homosexual, en un senyal més de la promesa de Biden d’envoltar-se d’un equip divers.

L’última cosa que falta saber en aquest àmbit és qui dirigirà l’EPA, que en el govern de Trump ha estat en mans de negacionistes del canvi climàtic i lobbistes del carbó i els combustibles fòssils. L’equip climàtic tindrà la feina titànica de posar en marxa el pla de Biden d’invertir més de 2.000 milions de dòlars en projectes d’energia verda, i complir la promesa de reduir a zero les emissions de gasos d’efectes hivernacle de les plantes energètiques per al 2035.

Mentre Biden acaba de completar el gabinet (dels llocs importants només falta el fiscal general, equivalent al ministre de Justícia), el país ja gira full de les baralles electorals. El trencament dels líders republicans del Congrés amb Donald Trump, reconeixent Biden com a president electe, ha despertat la fúria del president sortint. “Encara és massa d’hora per llançar la tovallola. El Partit Republicà ha d’aprendre a lluitar. La gent està molt enfadada”, va piular el mandatari a Twitter. Un Congrés que està molt a prop d’un acord per a un nou paquet d’estímul per combatre les conseqüències econòmiques de la Covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia