Política

Trump veu l’‘impeachment’ ridícul

Defensa com va actuar durant l’assalt al Congrés i alerta de l’“enorme ira” que està provocant la decisió demòcrata

El país augmenta la seguretat i es posa en estat d’alerta per possibles atacs

L’encara president dels Estats Units, Donald Trump, no ha estat mai un exemple d’autocrítica. A les portes de la seva sortida de la Casa Blanca i a punt de ser acusat per “incitació a la insurrecció” per la Cambra de Representants, que el culpa directament de l’assalt al Congrés de fa una setmana, el mandatari no canvia de tarannà i ahir va insistir que ell no té la culpa de res i que torna a ser víctima d’una “cacera de bruixes”. “L’impeachment és ridícul, absolutament ridícul”, va dir en les primeres declaracions a la premsa des del caos al Capitoli.

No només no reconeix cap responsabilitat en la instigació a la violència, sinó que s’espolsa les culpes d’haver animat els seus seguidors a anar al Congrés. “Si llegiu el meu discurs [...], tothom diu que va ser totalment adequat”, va afirmar, contradient la realitat. Per si no fos prou, va advertir els demòcrates que, si decideixen tirar endavant l’impeachment, provocaran “un enorme perill al país, una enorme ira” entre els seus seguidors.

Digui el que digui Trump, els demòcrates ja han posat la directa per convertir Trump en el primer president de la història a ser acusat pels congressistes dues vegades en un mateix mandat. La matinada passada van aprovar la resolució que insta el vicepresident Michael Pence a invocar l’esmena 25 i destituir el president. Com que res fa pensar que en farà cas, avui els congressistes estan citats per votar el text que culpa formalment Trump d’incitació a la insurrecció, i així aplicar-li formalment l’impeachment.

Tot i que ahir Trump va repetir que no vol violència, els seus seguidors no pensen el mateix. L’FBI va posar en alerta tot el país per possibles atacs armats a partir d’aquest cap de setmana provocats per moviments d’ultradreta que encara defensen que les eleccions van ser un robatori i que el frau és flagrant. Les agències d’intel·ligència estan rastrejant pistes d’usuaris que inciten a assaltar capitolis estatals i investiguen persones que fan circular manuals de preparació de bombes casolanes.

L’estat d’emergència és especialment significatiu a la capital, Washington, on d’aquí a una setmana Joe Biden ha de jurar el càrrec com a pròxim president dels EUA. L’alcaldessa de la ciutat, la demòcrata Muriel Bowser, fa dies que insisteix que ningú s’apropi al centre de la ciutat i que la gent no viatgi per participar en els actes d’investidura, si bé es reserva la carta d’instaurar un toc de queda per evitar problemes.

La preocupació és real, especialment després del fracàs de fa una setmana. El Departament de Seguretat Nacional va avançar el contingent de seguretat especial, que s’aplicarà a partir d’avui i que desplegarà per la capital més de 15.000 efectius de la Guàrdia Nacional, mantenint, a més, les tanques que s’han erigit per protegir edificis clau com el Congrés, el Tribunal Suprem i la Casa Blanca.

Ningú vol cometre de nou les mateixes errades, especialment després que ahir The Washington Post obtingués un informe de l’FBI en què alertava des de feia dies d’una possible “guerra” al Capitoli el dia 6 de gener. Contradeia, així, aquells qui asseguraven que no hi havia cap indici que fets com els de fa una setmana es poguessin produir, i posava encara més de manifest les mancances del sistema de seguretat d’aquell dia.

En aquest sentit, més d’una vintena d’agents de la policia del Capitoli estan suspesos de feina o són objecte d’investigació per haver ajudat o haver permès d’alguna manera que els assaltants poguessin actuar impunement.

Els efectes col·laterals no tenen aturador. La matinada de dimarts va dimitir un nou integrant del gabinet de Trump, el secretari interí de Seguretat Nacional, i ahir es va confirmar el tercer cas de coronavirus entre congressistes que es van tancar en una sala per evitar la turba amb legisladors republicans que es van negar a posar-se mascareta.

D’altra banda, la sagnia de donants que retiren el suport als republicans que van instigar els assaltants i que van posar en dubte el recompte de vots de les eleccions presidencials és brutal: el Deutsche Bank, el màxim prestador dels Trump, ha trencat relacions amb ells i s’ha afegit a les desenes d’empreses que han promès no fer més negocis amb els conservadors còmplices.

No és l’única pèrdua d’ingressos: ahir va morir el magnat dels casinos Sheldon Adelson, un dels principals contribuents dels candidats conservadors en els últims anys.

Primers 70 acusats

D’altra banda, el Departament de Justícia dels Estats Units va informar ahir que ja ha acusat formalment 70 persones per l’assalt “sense precedents” del 6 de gener passat al Capitoli, tot i que espera que aquesta xifra pugi a “varis centenars.”

LA FRASE

[Els demòcrates] estan provocant un perill enorme al país, una enorme ira
Donald Trump
president dels EUA

Al-Qaida tindria base a l’Iran

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va assegurar ahir, sense aportar cap prova, que l’Iran s’ha convertit en el centre d’operacions d’Al Qaida. “L’Iran és el nou Afganistan”, va dir en un discurs en què va posar al mateix nivell el règim iranià i el grup gihadista com a “socis en terrorisme i socis en l’odi” envers els EUA. “És un eix que és una greu amenaça per a la seguretat”, hi va afegir Pompeo, en una declaració que eleva encara més la tensió entre Washington i Teheran pocs dies abans que Joe Biden agafi les regnes del país. Pompeo, un falcó antiiranià, va confirmar que l’estiu passat el considerat número dos d’Al-Qaida, Abu Muhammad al-Masri, va ser assassinat a l’Iran. Fa mesos, The New York Times informava que agents israelians l’havien abatut: Pompeo no va detallar si va ser una operació ordenada per Washington, només va dir que el fet que fos a Teheran reforça la tesi que el règim iranià és la nova base d’operacions del grup gihadista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona