Política

Avui es proposa la nova classificació dels presos polítics

Els penals informaran si els tornen a donar la semillibertat, enfront del Suprem

Rull, Turull i Sànchez reclamen al TC

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Barcelona es reuneixen avui per proposar una nova classificació als nou presos polítics, revisió obligada cada sis mesos, i que alhora es veurà com s’entoma la negativa del Tribunal Suprem, el desembre passat, de mantenir-los el tercer grau concedit a l’estiu, ni tampoc les sortides de voluntariat i de feina, amb l’aplicació del 100.2. Els arguments del Suprem són que han passat poc temps tancats (ja fa tres anys) per les elevades penes que els va imposar, i no detallava quina activitat considera adient perquè puguin progressar de l’actual segon grau al tercer o obtenir permisos.

La proposta d’avui serà analitzada per un equip del Departament de Justícia, que té un termini de dos mesos per validar-la o per canviar-la. Tant les sortides del 100.2, com la semillibertat aprovada pels penals va ser ratificades pel departament, que dirigeix la republicana Ester Capella, que sempre ha defensat que han dominat els criteris tècnics en tots els acords sobre els presos catalans. L’acord de Justícia pot ser, novament, denunciada per la fiscalia, i primer el jutge de vigilància penitenciària i després el Suprem, en ser el tribunal sentenciador, s’hi han de pronunciar. Les primeres sortides laborals i de voluntariat i el pas a la semillibertat van ser validades pels tres jutges de vigilància penitenciària. El Suprem les va tombar.

D’altra banda, el penalista Jordi Pina va presentar ahir un nou recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC), en el qual li demana la immediata posada llibertat dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i de l’exdiputat Jordi Sànchez, arran que un tribunal belga hagi refusat definitivament l’extradició de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, en considerar que el Suprem no és l’òrgan competent per jutjar-lo, “en forçar les normes processals”, i en qüestionar que se li respecti la presumpció d’innocència a l’Estat espanyol. Pina reitera que Rull, Turull i Sànchez també se’ls ha vulnerat aquests dos drets i sol·licita al TC que “ho esmeni”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia