Política

El Suprem anul·la les sentències contra Lula

El jutge Edson Fachin, del Tribunal Suprem del Brasil, va anul·lar ahir totes les sentències de presó dictades en primera instància contra l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva, que haurà de ser jutjat per tribunals federals i podria permetre que es presentés a les eleccions presidencials de l’any que ve.

La decisió de Fachin fa referència a tres processos en què Lula va ser jutjat per un tribunal de primera instància de Curitiba, a càrrec del llavors jutge Sergio Moro, qui va considerar que no tenia en el seu moment “competència jurídica” per analitzar aquests casos, segons va explicar el Suprem, el ple del qual haurà de confirmar aquesta decisió.

D’acord amb la decisió de Fachin, responsable al Suprem de l’operació anticorrupció Lava Jato, per la qual va ser processat l’expresident, aquests tres casos hauran de passar ara a la justícia federal a Brasília, que decidirà sobre cadascun dels casos. Per aquestes condemnes, Lula va passar 580 dies a la presó i va ser alliberat un cop el Suprem va decidir que una persona només pot ingressar a la presó quan ja no tingui apel·lacions disponibles, que no era el cas de Lula.

Si el ple del Suprem avala decisió de Fachin, Lula recuperarà els drets polítics que va perdre el 2018 i que el van apartar de la cursa per la presidència contra Jair Bolosnaro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia