Política

Els EUA i el Japó denuncien l’“amenaça regional” xinesa

El secretari d’Estat nord-americà, de visita a Tòquio, acusa el gegant asiàtic d’assetjar Hong Kong, Taiwan, Xingjian i el Tibet

Els aliats respondran, “si cal”, a les “coaccions i agressions” de Pequín

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va criticar ahir el que va qualificar d’“amenaces xineses a l’estabilitat regional” durant les seves primeres reunions bilaterals celebrades a Tòquio, i va advertir que Washington i el Japó respondrien a Pequín si fos necessari.

Blinken i el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, es van reunir amb els seus homòlegs japonesos a Tòquio en unes reunions bilaterals i una sessió conjunta anomenada 2+2, que van marcar el primer viatge internacional d’uns secretaris del gabinet de Biden.

Això té lloc just després que el president dels EUA, Joe Biden, es reunís amb els líders de l’Índia, Austràlia i el Japó en una trobada en línia divendres passat, en la seva primera cimera multilateral com a president.

Washington i Tòquio “es mantenen junts en la defensa dels valors compartits de la democràcia, els drets humans i l’imperi de la llei”, va dir Blinken. “La Xina utilitza la coacció i l’agressió per erosionar sistemàticament l’autonomia a Hong Kong, minar la democràcia a Taiwan, abusar dels drets humans a Xingjian i el Tibet i fer reclamacions marítimes al mar de la Xina meridional violant el dret internacional”, hi va afegir. “Respondrem, si és necessari, quan la Xina empri la coacció o l’agressió.”

El ministre d’Afers Estrangers del Japó, Toshimitsu Motegi, va assegurar que l’entorn estratègic de l’Índic-Pacífic ha canviat els últims anys tant en capacitat militar com en equilibri de poder. “L’ordre internacional lliure i obert està sent amenaçat pels intents de canviar l’statu quo per la força i per l’avenç del sistema autoritari”, va denunciar Motegi.

A més, el cap de la diplomàcia nipona va assegurar que desitjava reforçar l’aliança de tots dos països i “les seves capacitats de resposta i de dissuasió”. Els dos líders van condemnar el cop militar del febrer a Birmània i Blinken va acusar l’exèrcit de “reprimir brutalment manifestants pacífics”.

Cita a la Casa Blanca

A última hora d’ahir, els representants nord-americans es van reunir amb el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, que té previst visitar Washington en una data encara per confirmar durant la primera quinzena del mes d’abril. En aquesta visita es reunirà personalment amb president Biden, i esdevindrà el primer líder estranger que ho faci des que aquest va ser investit president, el gener passat.

A primera hora d’avui dimecres, els dos secretaris de l’administració nord-americana es dirigiran a Seül per reunir-se amb les seves contraparts sud-coreanes i tractar, principalment, els temes de les maniobres militars conjuntes entre tots dos països i les futures relacions amb Corea del Nord.

Pyongyang avisa Biden

Corea del Nord va amenaçar ahir de trencar un pacte militar amb Corea del Sud en protesta per les maniobres bèl·liques amb els EUA i va advertir el president nord-americà, Joe Biden, de reprendre les seves proves d’armes coincidint amb la visita a la regió dels seus secretaris d’Estat i Defensa, Tony Blinken i Lloyd Austin, respectivament. El missatge el va enviar Kim Yo-jong, la germana del líder nord-coreà Kim Jong-un, a través d’un comunicat publicat pels mitjans de propaganda del règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia