Política

L’esquerra llueix unitat el Dia del Treball davant Ayuso

Gabilondo, García i Iglesias fan pinya per al 4-M

Podem recela de l’arrest d’un afiliat pels xocs amb la policia a Vallecas

La vicepresidenta Díaz va a la marxa en què s’exigeix derogar la reforma laboral

“Amb aquest Iglesias, no”, va dir Ángel Gabilondo el 9 d’abril a Onda Madrid. “Pablo, tenim dotze dies per guanyar les eleccions”, va dir el mateix Gabilondo el 21 d’abril en l’únic debat electoral fet a Telemadrid. El gir estratègic del PSOE des de buscar les cendres de Ciutadans a defensar la unitat de l’esquerra com a única via per desallotjar Isabel Díaz Ayuso de la Comunitat de Madrid es va visibilitzar del tot ahir amb l’exhibició d’unitat de Gabilondo (PSOE) amb Mónica García (Més Madrid) i Pablo Iglesias (Podem), coincidint amb el Dia del Treball, al costat de la UGT i CCOO. En una manifestació insòlita per la presència de fins a sis ministres –inclosa la fins ara mai vista d’una titular de Treball i vicepresidenta, Yolanda Díaz– i amb uns 4.000 assistents, els tres partits d’esquerres van fer una crida als treballadors perquè omplin les urnes el 4 de maig tot i ser un dimarts feiner per expulsar el PP d’un govern que reté des del 1995 i que aspira a conservar pactant amb Vox si és necessari. “Ni un vot treballador a qui ens odia”, va ser el clam del manifest unitari llegit per Josep Maria Àlvarez (UGT) i Unai Sordo (CCOO). “No es pot ser més hipòcrita. El Dia del Treball és el que més urticària els pot provocar”, era la rèplica d’Ayuso des de Majadahonda, el setè municipi més ric de l’Estat, amb una renda mitjana de 54.506 euros (una mica per sota del sisè, Sant Cugat, amb 57.565 euros), i el tercer més ric de Madrid, a més de ser l’epicentre de la corrupció de la Gürtel.

Com si les eleccions del 4 de maig no tinguessin ja prou tensions, ahir es va fer públic que en els disturbis durant el míting de Vox a la plaça Roja de Vallecas va ser detingut un membre del partit d’Iglesias. Si bé algunes informacions indicaven que el 15 d’abril hi va haver dos detinguts de Podem escortes d’Iglesias, el partit ho corregeix i diu que només hi ha un afiliat detingut i hi veu una mà negra en la difusió per part de la brigada provincial d’informació de la policia quinze dies després i a dos dies de la votació.

De Vallecas a Kennedy

“Fa més d’una setmana, quan Abascal va trencar el cordó policial i va provocar una càrrega, un membre del meu partit de Vallecas va ser detingut i, per descomptat, no va cometre cap il·lícit administratiu ni penal, i això quedarà en no res”, va dir Iglesias. “Que això surti ara revela la preocupació que tenen alguns, i no és descartable que d’aquí a dimarts surti alguna notícia que em relacioni amb l’assassinat de John Fitzgerald Kennedy”, ironitza. La malfiança d’Iglesias és total des que divendres el magistrat José María Escribano, del jutjat d’instrucció 46 de Madrid, va avivar el que la dreta anomena “cas mainadera” imputant a l’assessora de la ministra Irene Montero, Teresa Arévalo, el delicte d’administració deslleial per haver fet de mainadera dels seus fills.

Mentre la vicepresidenta Yolanda Díaz acudia a una marxa en què el clam sindical era “complir” el BOE i derogar la reforma laboral que ella s’ha compromès a derogar, la dreta va elevar el to contra Iglesias pels fets de Vallecas. “Exigeixo a Sánchez que ho condemni. Quina vergonya! Els que es juguen la vida per nosaltres reben puntades de peu dels pinxos d’Iglesias”, alertava el líder del PP, Pablo Casado. La condemna era exigida per Cs i també per Vox, que ahir presentava el seu sindicat Solidaridad –còpia del polonès Solidarnosc, de Walesa– com “el primer sindicat espanyol anticomunista”. Pel que fa al cartell racista de Vox contra els menors no acompanyats, el PSOE no es rendeix i recorre contra l’arxivament dictat per la magistrada Mónica Aguirre, del jutjat d’instrucció 53 de Madrid, que no hi ha vist delicte d’odi.

Almeida: “Serem feixistes, però sabem governar”

La campanya madrilenya va néixer en el marc del lema Socialisme o llibertat, que Isabel Díaz Ayuso va canviar per Comunisme o llibertat, i que més tard va convertir en un Llibertat a seques que en molts cartells publicitaris, com el de Nuevos Ministerios, sepulta fins i tot la sigla del PP. Arran de la detecció de bales en sobres amb amenaces de mort, l’esquerra va capgirar el marc al voltant del lema Feixisme o democràcia. En aquest context, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, encenia la polèmica amb unes declaracions que volien ser iròniques a partir de la valoració de l’atur feta per la vicepresidenta i titular de Treball, Yolanda Díaz. “La moderada, perquè es veu que a Podem hi ha moderats, diu: «Que bé que va l’atur a Espanya!» Apa, medalleta! Sabeu què passa? Que si l’atur ha anat bé a Espanya és perquè els feixistes que governem a Madrid hem aconseguit que l’atur baixi cinc vegades més que la mitjana nacional [estatal]. Perquè serem feixistes, però sabem governar”, va dir Almeida. La ironia, en ple debat sobre si el PP avala governar amb Vox, era censurada pel PSOE, Podem i Més Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia