Política

Pròxim Orient

Disputa àrabo-israeliana

Supremacisme a Jerusalem

Grups extremistes jueus assetgen impunement la població àrab de la ciutat i miren d’apropiar-se de les seves cases

Més de 200 palestins ferits pels enfrontaments amb les forces de seguretat de divendres

Continua l’escalada de tensió entre jueus i àrabs tan dins com fora de Jerusalem en una setmana que reforça en molts palestins una sensació d’indefensió a la qual per ara no veuen remei. Jueus supremacistes intimiden els palestins residents de Jerusalem i ho fan amb l’ajut de les forces israelianes, encarregades d’imposar ordre a la zona.

L’últim episodi de violència es va produir divendres a la nit, quan els antiavalots israelians van entrar a l’Esplanada de les Mesquites per “dispersar els esvalotadors” i van començar els xocs. Més de 200 palestins van ser hospitalitzats per l’acció de les forces de seguretat.

“Acaben d’entrar a la casa del costat”, publicava divendres a la matinada Mohammed el-Kurd a Twitter mentre s’atrinxerava a la seva llar. “Les nostres famílies estan aterrides”, hi afegia. Els enfrontaments es propaguen des de fa dies pels carrers de Sheikh Jarrah. Grups jueus d’extrema dreta, envalentits per l’entrada del supremacisme religiós al Parlament i per tribunals israelians, ataquen llars palestines pendents de desnonament amb afany d’apropiar-se-les. Al davant seu, activistes palestins protegeixen els darrers bastions de població àrab a Jerusalem Est.

En els enfrontaments d’aquests dies s’han vist entrades il·legals a llars particulars, trets, ferits i desenes de detinguts, tots palestins. Segons l’entitat israeliana Ir Amim, unes 200 famílies palestines de Jerusalem Est estan sota risc de desnonament, 70 de les quals serien a Sheikh Jarrah i 8 les que afronten un risc d’expulsió imminent.

Polítics israelians obertament supremacistes han fet aparicions a Sheikh Jarrah. Bentzi Gopstein, un dels organitzadors de la protesta en què grups de jueus patrullaven per Jerusalem el 22 d’abril atacant palestins i cridant “Mort als àrabs”, en una nit tancada amb 105 ferits; o Itamar Ben-Gvir, membre del partit Sionisme Religiós, ara al Parlament. La seva presència al barri i la dels ultres que els acompanyen ha provocat una espurna difícil d’apagar amb desenes de palestins que als capvespres es troben al voltant de llargues taules per celebrar l’iftar, el trencament del dejú durant el Ramadà. La xarxa Instagram impedeix als activistes palestins publicar contingut sobre el que passa a Sheikh Jarrah, una pràctica que molts veuen com a autoritària.

Shahd Qaddoura, de l’entitat palestina i defensora dels drets humans Al-Haq, denuncia a El Punt Avui un increment en la violència contra els palestins: “Les forces ocupants van matar dimecres Said Odeh, un noi de 16 anys, amb dos trets a l’esquena. És el segon menor que assassinen aquest 2021.” Explica també els atacs contra mesquites en dies de Ramadà, les patrulles convocades a través de grups de WhatsApp per anar a intimidar àrabs i les famílies de Sheikh Jarrah en risc de desnonament. “Els colonitzats no poden acostumar-se que es violin els seus drets humans”, conclou Qaddoura.

Es preveu un vespre complicat avui a Jerusalem. Els musulmans celebren la Nit del Destí, en què els fidels es troben a la mesquita d’Al-Aqsa. Els jueus commemoren el Dia de Jerusalem, una festivitat religiosa i nacionalista per commemorar el moment en què Israel va apropiar-se il·legalment la part oriental de la ciutat, el 1967, mantenint-la ocupada des de llavors.

200
famílies
palestines estan amenaçades de desnonament a Jerusalem Est


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia