Política

Els EUA anuncien sancions contra Bielorússia per la crisi del desviament del vol

La Casa Blanca informa que elabora una llista de penalitzacions selectives contra membres clau del règim de Lukaixenko

Diu que la prepara amb la UE

Un desafiament directe a les normes internacionals. Així és com va qualificar la Casa Blanca el desviament forçat per Bielorússia d’un vol d’Atenes (Grècia) a Vílnius (Lituània) fa una setmana i la posterior detenció d’un líder opositor polític a Minsk. “El desviament forçat per Bielorússia, amb falsos pretextos, d’un vol comercial de Ryanair que circulava entre dos estats membres de la Unió Europea” i l’arrest del periodista opositor Roman Protassévitx “constitueixen un desafiament directe a les normes internacionals” va dir, divendres la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, en un comunicat en què va anunciar la imposició de sancions al règim del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

A més de les mesures ja anunciades els últims dies, la Casa Blanca va dir en la nota que elabora juntament amb la UE “una llista de sancions selectives contra membres clau del règim de Lukaixenko”.

Les sancions econòmiques contra nou empreses estatals bielorusses, imposades l’abril passat arran de la dura repressió contra manifestants opositors en les protestes antigovernamentals posteriors a les fraudulentes eleccions presidencials d’agost del 2020, entraran en vigor la setmana que ve.

Després de les també controvertides eleccions del 2006, els Estats Units van vetar totes les transaccions amb aquestes empreses. El Departament del Tresor nord-americà va suspendre la prohibició el 2015 com a resposta a suposats avenços, però a final del març passat el govern nord-americà va advertir que no podia renovar la suspensió de tal manera que a partir de dimecres quedaran altre cop prohibides les transaccions amb aquestes nou empreses estatals bielorusses.

L’economia, tocada

Això suposarà un fort revés per a l’economia bielorussa, que s’està ressentint de la crisi del desviament del vol de Ryanair.

Els efectes d’aquesta acció podrien arribar a costar a Bielorússia el 20% del seu PIB i augmentar la seva dependència de Rússia si s’aproven les sancions que està debatent la UE. L’aerolínia estatal Belavia va ser la primera a sentir les conseqüències de l’incident. L’endemà va tancar el seu espai aeri als avions procedents de Bielorússia. El seu exemple va ser seguit per altres països i Belavia es va veure obligada a cancel·lar més de vint vols regulars, que suposen la reducció a la meitat de les rutes que cobrien els seus avions.

Cada cop més aïllat

Quatre dels cinc països amb els quals limita Bielorússia han tancat el seu espai a avions d’aquest país, de manera que l’única possibilitat de sortir en avió del país és a través del territori rus. Els passatgers en trànsit es troben ara entre les víctimes col·laterals de les sancions contra el règim de Lukaixenko, ja que Bielorússia actuava com un punt d’escala per als viatgers de Rússia i Ucraïna que van suspendre els vols directes després de l’inici del conflicte del conflicte al Donbass, el 2014.

El suport de Putin

A més, les suspensions de vols obliguen molts passatgers a fer noves escales per arribar als seus països de destinació i si abans es podia cobrir la ruta entre Minsk i Vílnius en 40 minuts, ara pot demorar-se gairebé un dia en haver de passar per tercers països, com Geòrgia. La situació crítica ha dut a més Belavia a plantejar una sèrie d’acomiadaments, segons informacions filtrades a la premsa. El sector turístic bielorús és un dels més afectats per les prohibicions de vols i això pot suposar un fort cop a l’economia bielorussa. Amb una economia debilitada, la dependència de Moscou pot augmentar. De fet, divendres, Lukaixenko va viatjar a Rússia per reunir-se amb el president Putin, un dels pocs suports que li queden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona