Política

La UE tanca l’espai aeri i els aeroports europeus als avions de Bielorússia

La decisió es va prendre la darrera cimera dels 27 com a resposta a l’aterratge forçós d’un avió de Ryanair per detenir un opositor

La mesura entrarà en vigor aquesta mitjanit

Els països de la Unió Europea (UE) han  fet efectiu aquest divendres el tancament de l’espai aeri i els aeroports de la Unió Europea (UE) a les companyies aèries de Bielorússia. Es tracta de la ratificació de la decisió acordada pels líders europeus en la darrera cimera arran de l’aterratge forçat d’un vol de Ryanair per detenir el periodista opositor Roman Protasevitx.

“El Consell ha decidit avui reforçar les mesures restrictives existents a la vista de la situació a Bielorússia per mitjà de la introducció d’una prohibició sobre el sobrevol de l’espai aeri de la UE i sobre l’accés als aeroports de la UE per companyies bielorusses de tota mena”, ha informat la institució en un comunicat.

Així, els Estats comunitaris hauran de denegar el permís per aterrar, enlairar-se o sobrevolar els seus territoris a qualsevol aparell operat per una aerolínia bielorussa, sigui quin sigui el tipus de transport que realitzi.

La decisió adoptada avui pels ambaixadors dels països membres es publicarà quest divendres al Diari Oficial de la UE per tal que entri en vigor “a les 0:00 hores del 5 de juny”, segons fonts comunitàries citades per l’agència Efe.

Les mateixes fonts destaquen que els ambaixadors dels 27 davant les institucions europees, sota la presidència portuguesa de la UE, han adoptat així els “actes jurídics” necessaris en un “temps rècord” per executar aquesta decisió, que es va adoptar a la cimera de caps d’Estat i de govern celebrada presencialment a Brussel·les els passats dies 24 i 25 de maig.

En la reunió de fa poc més d’una setmana, els caps d’estat i de govern europeus van acordar noves sancions contra Bielorússia, entre les quals hi havia ampliar la llista de persones i entitats ja aprovada prèviament i noves sancions econòmiques. A més de tancar l’espai aeri a Bielorússia, els líders europeus també van instar les companyies europees a evitar sobrevolar el país.

Les aerolínies han criticat la decisió en considerar que suposa una “politització” de l’espai aeri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia