Política

Pedro Castillo obté la majoria dels vots a les eleccions peruanes

La seva rival, Keiko Fujimori, ja no pot remuntar la diferència de vots

Aquest resultat encara no garanteix la victòria electoral del candidat, ja que queden per analitzar diverses peticions d’anul·lació de vots presentades al Jurat Nacional Electoral

El candidat esquerrà Pedro Castillo ha obtingut la majoria dels vots a les eleccions presidencials peruanes del passat diumenge en sumar el 50,168% dels sufragis quan només queden el 0,328% per recomptar, una distància que la seva rival, la dretana Keiko Fujimori, ja no pot capgirar. Així ho ha confirmat aquest divendres l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE).

Encara falta que el Jurat Nacional Electoral (JNE) proclami oficialment Castillo guanyador dels comicis, cosa que no farà fins que es revisin les nombroses peticions per a anul·lar vots impulsades tant per Fujimori com pel partit de Castillo.

Aquest resultat es preveia des de fa dies, si bé el lent recompte de les actes observades pels interventors de taula, així com per les autoritats de l’ONPE, ha impedit assolir la xifra fins aquest divendres.

La distància en vots entre tots dos és de 58.490 sufragis, equivalent al 0,332% del cens, i per tant no és possible que Fujimori recuperi aquest avantatge.

Els vots que falten per computar corresponen a 284 actes que revisen els Jurats Electorals Especials (JEE) regionals per diversos motius, com impugnacions, errors materials o falta de les signatures corresponents, entre d’altres.


Peticions d’anul·lació
Aquest resultat no garanteix que Castillo obtingui la victòria als comicis, perquè encara resten per analitzar diverses reclamacions per anul·lar vots presentades davant el JNE, l’única autoritat amb capacitat per proclamar el guanyador o guanyadora de les eleccions.

Fujimori i la seva organització política, Força Popular, van denunciar l’existència d’aparents irregularitats i “frau de mesa” en centenars d’actes (unes 800) amb la finalitat de treure-les del recompte. Castillo va fer el mateix amb algunes desenes.

Ara els diversos JEE que han rebut aquestes peticions d’impugnació, moltes de les quals van arribar fora de termini, han d’analitzar les denúncies una per una i decidir si accepten treure aquests vots del còmput oficial.

S’espera que aquest procés trigui entre una i dues setmanes a culminar, entre impugnacions, anàlisis i recursos que es poden plantejar, abans que el JNE nomeni un guanyador dels comicis.


No s’amplia el termini per reclamar
De moment, el JNE ha fet marxa enrere en la decisió, adoptada només unes hores abans, d’ampliar el termini per acceptar peticions d’anul·lació de vots.

Aquesta decisió ha arribat després d’unes hores de gran tensió i crítiques contra l’organisme electoral. Castillo i el seu partit, Perú Libre, van alertar que la maniobra del jurat electoral era un “cop d’Estat”.

Segons la premsa peruana, el JNE ha “reconsiderat” la seva decisió, que mai va arribar a publicar oficialment, i en una nova votació ha acceptat mantenir el termini inicial per rebre reclamacions per anul·lar actes electorals, que estava establert a les 20 hores del dimecres 9 de juny.

El JNE ha justificat el canvi de criteri d’acord amb una decisió prèvia del Tribunal Constitucional que estableix que les normes electorals són “peremptòries i preclusives”, és a dir, obligatòries i subjectes estrictament als terminis vigents en el moment de la seva aplicació.

Els quatre membres del jurat electoral han votat per 3 vots a 1 aquesta “reconsideració”. De fet, l’únic vot en contra ha estat el del fiscal suprem Luis Arce, que va ser qui va proposar ampliar 48 hores el marge per acceptar peticions de nul·litat.

Les anades i tornades de la màxima autoritat electoral peruana es produeixen després que Fujimori denunciés sense proves fefaents que s’havia produït un “frau a mesa” durant les votacions. La candidata va anunciar la seva intenció de demanar l’anul·lació de 804 actes, que corresponen a uns 200.000 vots.

Finament, només es van presentar a temps les impugnacions d’unes 151 actes per part del partit de Fujimori i 14 per part del de Castillo.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.