Política

El Suprem rebutja suspendre de forma cautelaríssima els indults als presos polítics

La Sala del Contenciós-Administratiu rebutja la pretensió de Cs de deixar sense efecte els indults de forma imminent

La Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha desestimat aquest dilluns la petició de Cs de suspendre de manera cautelaríssima els indults als líders independentistes condemnats per l’1-O. Els magistrats conclouen que no es donen les condicions d’urgència especial que justificarien deixar en suspens els indults de manera imminent i sense escoltar les parts. Els jutges, però, ordenen que la petició de Cs perquè se suspenguin els indults es tramiti pel procediment ordinari, i donen un termini de cinc dies a l’Advocat de l’Estat perquè formuli al·legacions. El Suprem té pendent de resoldre una petició de Vox en la mateixa direcció.

Cs i Vox havien demanat al Suprem que deixés sense efecte els decrets del govern espanyol que concedien l’indult als nou presos independentistes de manera ‘cautelaríssima’, és a dir per la via de la urgència i sense esperar a escoltar el criteri de les parts abans d’adoptar una decisió.

Els magistrats responen a Cs que aquesta petició “no sembla que prengui degudament en consideració el fet que estem en presència del dret fonamental a la llibertat de tota persona, reconegut i garantit a l’article 17 de la Constitució, del que ningú pot ser privat tret dels casos i la forma previstos en la llei, és a dir de la corresponent resolució judicial que doni cobertura legal a la privació de llibertat dels condemnats”.

A més, recorden a Cs que un cop la cobertura judicial a l’empresonament ha desaparegut fruit de l’indult del govern espanyol, “la llibertat ha de ser immediata” i l’ha de dur a terme el tribunal sentenciador, és a dir, el mateix Tribunal Suprem.

També rebutgen l’argumentació de Cs sobre la necessitat de suspendre els indults davant la “possibilitat” que els líders independentistes fugin de l’acció de la justícia o “continuïn l’acció delictiva”, perquè a criteri dels magistrats no hi ha “cap justificació que permeti apreciar la materialització immediata d’aquest risc”.

Per tant, segons el Suprem, els arguments de Cs “difícilment es poden considerar suficients per acreditar la concurrència de circumstàncies d’especial urgència que justifiquin el sacrifici del principi de contradicció”.

La sala rebutja adoptar la decisió de manera immediata i sense escoltar les parts, però no es pronuncia sobre el fons de la qüestió. Per això ordena tramitar la petició de Cs pel procediment ordinari, i concedeix un termini de cinc dies a les parts perquè es pronunciïn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA