Política

Rebuda oficial als presos indultats

Govern i Parlament els reconeixen com a referents en dues recepcions institucionals successives sense presència de PSC, Vox, Cs i PP

Forcadell expressa el compromís dels alliberats a treballar en favor d’exiliats i represaliats

Aragonès crida a perseverar per fer inevitable el referèndum

Ahir va ser el dia de la benvinguda oficial de la Generalitat als presos i preses polítics indultats la vigília de Sant Joan pel govern espanyol del PSOE i En Comú Podem després d’haver passat al voltant de tres anys i mig a la presó condemnats pel Tribunal Suprem com a responsables del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Primer els rebia el govern encapçalat pel president Pere Aragonès a les quatre de la tarda al Palau de la Generalitat i, més tard, ho feia la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l’auditori de la cambra. La recepció oficial en aquests dos actes successiu però també la benvinguda que ERC feia als seus dirigents indultats en un Consell Nacional Extraordinari al vespre, o la primera roda de premsa en llibertat de Jordi Sànchez com a secretari general de Junts al matí conformaven una agenda atapeïda que provocava, per exemple, que Òmnium ajornés fins dijous el primer acte públic en llibertat del seu president, Jordi Cuixart, acompanyat de càrrecs orgànics de l’entitat –un acte de tornada a la normalitat del president de l’entitat que, inicialment, estava previst també per ahir al vespre.

Retorn a Palau

Després d’uns dies de retrobament amb família i amics un cop van sortir conjuntament de la presó dimecres passat, els nou líders independentistes van rebre el reconeixement oficial del govern i del Parlament en un dia que representava també un retorn per alguns a l’activitat política. Així Sànchez feia la seva primera roda de premsa en llibertat com a secretari general de Junts –n’ha fet algunes anteriorment aprofitant permisos penitenciaris– mentre l’exvicepresident Junqueras i els exconsellers Romeva i Bassa i l’expresidenta Forcadell prenien part presencialment a la reunió extraordinària matinal de la Permanent Nacional d’ERC des de la seu del partit.

Les recepcions institucionals començaven a les quatre de la tarda al Palau, seu del govern de Catalunya, on el president Aragonès i el vicepresident Puigneró entraven per la porta principal reservada a les autoritats acompanyant a Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Al pati dels Carruatges eren rebuts amb aplaudiments per membres de l’executiu del que van formar part abans d’accedir al Saló Verge de Montserrat, on els esperaven els consellers de l’actual govern i la presidenta del Parlament. Després d’una breu benvinguda amb abraçades i encaixades de mans, a la Galeria Gòtica i amb els consellers del seu executiu al darrera, Aragonès i Puigneró adreçaven unes paraules a l’espai reservat als indultats i en què també es van situar al davant quatre cadires buides en record de l’exili de l’expresident Puigdemont i els exconsellers Puig, Comín i Ponsatí.

Reivindicant la legitimitat de l’1-O, rebutjant l’agraïment al govern espanyol pels indults i advertint al president Pedro Sánchez que no hi pot haver “concòrdia” sense acceptar que un referèndum és la manera democràtica de resoldre el conflicte, el vicepresident Puigneró va començar amb un “ben tornats a casa vostra”. Després d’admetre que exercir el dret a l’autodeterminació pacíficament no serà una feina fàcil per a Catalunya, el vicepresident preguntava si el govern espanyol està disposat a “renunciar a la repressió” per permetre’l. Després d’agrair als ex-presos polítics el seu compromís i la seva actuació al 2017, els va assegurar que el seu “sacrifici no ha estat en va” perquè la victòria política al Consell d’Europa s’ha afegit a les “victòries jurídiques” al land alemany de Schleswig-Holstein i al grup de detencions arbitràries de l’ONU i va augurar que serà l’Estat espanyol qui haurà d’acabant demanant-los perdó pel seu empresonament tenint en compte que l’1-O no va ser “ni un error ni un delicte”.

Puigneró va comprometre el govern actual en l’assoliment de l’amnistia i l’autodeterminació i va considerar als indultats “un referent” per al país per haver “estat a la presó en nom nostre, en nom de Catalunya”.

Reconeixement

Aragonès va considerar la recepció a Palau com un “reconeixement al compromís incondicional” dels indultats amb la democràcia, un compromís “perquè la ciutadania pugui decidir pacíficament, democràticament” i va reivindicar que el que els líders independentistes van fer al 2017 va ser “honest i noble” i va concloure que cal “perseverar” fins a fer cessar del tot la repressió i fer inevitables l’amnistia i l’autodeterminació.

Després d’expressar als homenatjats que el govern compta amb ells per aconseguir la independència i una república catalana, Aragonès va concloure “no en tingueu cap dubte, que tornarem a vèncer”.

Posteriorment, en la recepció al Parlament a la que no van assistir els diputats del PSC, Vox, Ciutadans i PP però sí alguns d’En Comú Podem al costat dels d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP, Borràs va advertir que els indults són “sens dubte la reparació d’una injustícia però no són una solució política” i va demanar al govern espanyol que demostri que els ha aprovat “per convicció i no per obligació” oferint un “diàleg franc” que no estigui limitat per la Constitució espanyola sinó per “la democràcia franca”.

Forcadell parla per tots

Tant en la seva intervenció a Palau com en la posterior al Parlament, l’expresidenta de la cambra, Carme Forcadell, va expressar en nom dels nou líders independentistes indultats una alegria incompleta per l’absència en els actes del president Puigdemont i els consellers exiliats i es va comprometre a treballar més que mai a partir d’ara “per aconseguir la fi de la repressió” que encara afecta als exiliats, als independentistes imputats i als líders polítics perseguits ara econòmicament pel Tribunal de Comptes.

Al Parlament, Forcadell va reivindicar la seva actuació al 2017 argumentant que, segons ella, en un parlament “l’únic límit a la llibertat d’expressió ha de ser el respecte als drets humans” i cridant als diputats a no deixar que la censura entri a la cambra.

LES FRASES

Ens correspon perseverar, perseverar i perseverar fins fer inevitable l’amnistia i l’autodeterminació
Pere Aragonès
president del govern de la generalitat
Volen fer veure que us perdonen perquè us vau equivocar però us perdonen perquè teniu raó
Laura Borràs
presidenta del parlament de catalunya
Rebeu el nostre més sentit agraïment avui que torneu a trepitjar el Palau de la Generalitat
Jordi Puigneró
vicepresident del govern de la GEneralitat
Visquem-ho com un pas més cap a la fi de la repressió, cap a l’autodeterminació, cap la República catalana
Carme Forcadell
expresidenta del parlament

Rebuig al retorn immediat a la presó

El Tribunal Suprem rebutja la suspensió cautelar dels indults sol·licitada per tres diputats de Ciutadans, inclosa la líder Inés Arrimadas, per tal que els nou líders independentistes tornin de manera immediata a la presó fins que els magistrats no resolguin el fons del recurs presentat pel seu partit contra els indults. Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra van presentar el recurs a títol individual i no en nom de Cs, ja que es consideren perjudicats pels indultats com a diputats catalans que eren el 2017. Els magistrats de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa rebutgen la possibilitat de fugida i reiteració delictiva que addueixen els diputats de Cs perquè no veuen justificat apreciar-hi una materialització immediata d’aquests riscos. El Suprem denega la mesura cautelaríssima sol·licitada per Ciutadans, però ordena tramitar la petició cautelar i insta l’advocacia de l’Estat a presentar al·legacions en un termini de cinc dies contra la suspensió dels indults.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia