Política

Els talibans asseguren que ja controlen el 85% del territori de l’Afganistan

Els insurgents capturen Islam Qala, un important pas fronterer amb l’Iran

Avancen ràpidament en paral·lel a la retirada final dels Estats Units del país

Els talibans continuen guanyant terreny a l’Afganistan i ho fan a una velocitat sense precedents, paral·lelament a la retirada final de les tropes nord-americanes del país, que, segons el Pentàgon, ja s’ha completat “en més del 90%” i s’acabarà, va dir dijous el president Joe Biden, el 31 d’agost.

Justament dijous, el dia que el president dels EUA posava data final a la retirada, els insurgents van prendre el control d’un districte clau a l’oest de l’Afganistan que inclou un important pas fronterer amb l’Iran, van informar funcionaris de seguretat afganesos. Unes imatges de vídeo mostraven les forces talibanes retirant la bandera afganesa de l’oficina frontera. El pas d’Islam Qala és una de les portes d’entrada comercials més grans a l’Iran. Aquest no va ser l’únic revés que van rebre les tropes afganeses.

Unes poques hores més tard de la caiguda d’Islam Qala, ja a la mitjanit, els talibans van aconseguir el control de Turghundi, també situada a la província d’Herat. La ciutat és el segon pas fronterer entre l’Afganistan i el Turkmenistan. Tant Islam Qala com Turghundi es troben en les principals rutes comercials de l’Afganistan i generen forts ingressos a les arques del govern afganès.

Els informes diuen que els combatents talibans s’haurien apoderat de cinc districtes d’Herat sense lluitar. A principis de setmana, més d’un miler de membres de les forces armades afganeses van fugir al Tadjikistan mentre els talibans avançaven al seu voltant. En poc més de dos mesos, han aconseguit el control el 85% del territori de l’Afganistan. Així ho va assegurar Shahabuddin Delawar, cap d’una delegació dels talibans, que ahir va visitar Moscou, que es va vantar en roda de premsa del domini territorial talibà. “El 85 % del territori de l’Afganistan ha passat sota control de l’emirat Islàmic”, com s’autoanomenen els talibans, va dir Delawar. Els insurgents controlen ja almenys 110 dels 407 districtes afganesos, en una virulenta ofensiva que va començar l’1 de maig passat, quan els Estats Units i l’OTAN van començar el procés de retirada de les tropes internacionals del país després de dues dècades de conflicte. Aquesta és la primera vegada en vint anys que els talibans prenen el control de tants districtes en tan poc temps. Els insurgents s’han centrat en captura districtes i rutes comercials.

El portaveu del Ministeri de Finances afganès, Rafi Tabi, va dir que a més Islam Qala i Turghundi han capturat tres rutes de trànsit fronteres amb el Tadjikistan i el Pakistan, a més d’altres zones duaneres de segon i tercer grau.

Preocupació russa

Moscou va expressar ahir la seva preocupació per la situació a l’Afganistan i va fer una crida a les parts del conflicte a la contenció i al diàleg. “Els esdeveniments a l’Afganistan ens preocupen exclusivament des del punt de vista que els problemes no s’estenguin als països veïns”, va afirmar el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, en una roda de premsa conjunta celebrada juntament amb el seu homòleg indi, Subrahmanyam Jaishankar. El cap de la diplomàcia russa va afirmar que mentre el conflicte afganès es mantingui en el país no adoptaran mesures més enllà de les crides a la contenció i al diàleg. L’ofensiva insurgent es produeix enmig de les converses de pau entre el govern afganès i els talibans a Doha (Qatar), però actualment estan estancades i sense que s’hagin produït grans avenços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia