Política

Aragonès i Illa xoquen per la conferència de presidents del 30 de juliol

El president condiciona l’assistència del Govern a òrgans multilaterals a si té “capacitat de codecisió”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, han xocat per la negativa del primer a assistir a la conferència de presidents prevista per al proper 30 de juliol a Salamanca.

Durant la sessió de control al Govern d’aquest dimecres al Parlament, el president ha insistit que no preveu acudir a l’esmentada cita perquè prefereix prioritzar els espais de negociació bilateral entre l’Estat i la Generalitat.

A més, ha qüestionat la utilitat de la conferència de presidents que se celebrarà a la fi de mes perquè, ha destacat, encara no hi ha convocatòria oficial ni ordre del dia, i tampoc s’han realitzat treballs previs de preparació.

“En els òrgans multilaterals, si s’hi va a treballar i s’hi va amb capacitat de codecisió, hi serem. Si s’hi va a fer-se una foto, la veritat, tenim moltíssima feina a fer”, ha resolt Aragonès.

Després d’aquesta afirmació, Illa ha replicat: “És una falta de respecte, això que acaba de dir, cap a la resta de membres d’altres comunitats autònomes que assisteixen a aquest òrgan de cogovernança. No sé què farà vostè aquí, però li asseguro que els que hi van, treballaran”.

El líder del PSC a la cambra catalana ha recordat que quan ell era ministre de Sanitat va participar en diverses reunions d’aquest tipus a les quals va assistir l’expresident Quim Torra. “No ens fèiem cap foto, lluitàvem contra la pandèmia”, ha etzibat.

Illa ha retret a Aragonès que es “quedi quiet” mentre la societat avança i li ha reclamat que “estigui present en nom de tots els catalans allà on calgui defensar els interessos de tots els catalans”. També ha acusat el cap de l’executiu de ser “el president del ’no’, el president a mitges i de mitja Catalunya”, i ha assegurat que “la societat catalana vol un canvi”.

“Si a nou dies no hi ha ordre del dia, no ens han trucat a cap treball previ i no sabem quina documentació hi haurà, què anem a fer-hi? Es pot anar a fer un acte institucional, certament, i pot tenir el seu valor, no dic que no, però crec que nosaltres tenim altres prioritats”, s’ha preguntat. I ha sentenciat: “Si els mecanismes són de codecisió i s’hi va a treballar (...) allà estarem”.

Aragonès ha recordat que va assistir a una Conferència de Presidents en substitució de l’expresident Torra i que els representants només van poder intervenir durant cinc minuts. “Aquest no és el mecanisme de treball si es volen mecanismes de codecisió”, ha reiterat.

Pel que fa al Consell de Política Fiscal i Financera, on també hi ha representació de totes les comunitats, Aragonès ha afirmat que en algunes ocasions ha estat “un pur tràmit”. Tanmateix, no ha descartat l’assistència del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. De fet, Giró va insinuar aquest dimarts la seva participació en l’òrgan.

També durant la sessió de control d’aquest dimecres, el portaveu parlamentari dels comuns, David Cid, ha retret a Aragonès que en parlar sobre el treball fet en l’incendi del cap de setmana passat al Cap de Creus, a l’Alt Empordà, no agraís l’ajuda del govern espanyol.

En prendre la paraula, el president català ha assegurat que el Govern “agraeix” el suport dels onze mitjans aeris aportats per l’Estat a través del Ministeri de Transició Ecològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia