Política

L’OTAN culpa els polítics afganesos del “col·lapse” militar davant els talibans

Stoltenberg admet que no han estat capaços de preveure la velocitat amb què cauria el govern afganès

Assegura que hi ha “moltes lliçons” a aprendre de la crisi a l’Afganistan

El secretari general de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord, Jens Stoltenberg, ha responsabilitzat aquest dimarts els líders polítics afganesos del “col·lapse” militar al país que ha permès l’ascens dels talibans al poder i de no haver estat capaços de trobar una solució pacífica.

“Part de les tropes afganeses van combatre amb valentia, però no van ser capaces de mantenir segur el país perquè, al final, els líders polítics van fracassar a l’hora de fer front als talibans i de trobar una solució pacífica que els afganesos volien desesperadament”, ha assenyalat Stoltenberg en una roda de premsa.

Segons el dirigent de l’aliança atlàntica, hi ha “moltes lliçons” a aprendre de la crisi a l’Afganistan, també pels aliats, que han gastat milions de dòlars i han fet molts “sacrificis” durant dues dècades per entrenar un exèrcit que ha caigut de forma “ràpida i sobtada”.

En tot cas, Stoltenberg ha culpat la política interna afganesa de la situació actual. “És el fracàs dels líders polítics afganesos el que ha portat a aquesta tragèdia que ara presenciem”, ha dit.

El secretari general de l’OTAN ha remarcat que l’Aliança “mai va tenir la intenció” de quedar-se per sempre al país asiàtic, tot i que ha admès que no han estat capaços d’“anticipar” la velocitat amb què col·lapsaria el govern afganès.

Malgrat tot, ha reivindicat que l’Afganistan d’avui “no és el mateix que el del 2001” i que una nova generació d’afganesos ha pogut rebre educació i ha participat en processos polítics. “Els guanys assolits no es poden revertir fàcilment, el món ha d’estar vigilant”, ha avisat, en referència als talibans i les seves polítiques integristes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia