Política

Els talibans garanteixen als EUA que deixaran passar civils a l’aeroport

El Pentàgon assegura que té capacitat per evacuar entre 5.000 i 9.000 persones al dia

Washington admet que els insurgents han capturat moltes de les seves armes i equips

El govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha assegurat aquest dimarts que ha rebut garanties dels talibans de què permetran el pas segur a l’aeroport de Kabul dels civils que vulguin marxar de l’Afganistan, després de la presa de la capital pels insurgents.

“Els talibans ens han informat que estan preparats per proporcionar un pas segur de civils a l’aeroport, i la nostra intenció és assegurar-nos que compleixen aquest compromís”, ha ha explicat Jake Sullivan, l’assessor de seguretat nacional del president nord-americà, Joe Biden, en una roda de premsa.

La Casa Blanca creu que aquesta garantia es podrà mantenir almenys “fins al 31 d’agost”, la data en què Washington preveia culminar el procés de retirada de les seves tropes. De moment encara negocia amb el grup islamista sobre el “calendari exacte” per “treure el major nombre de gent” del país “de la forma més eficient”, ha afegit.

Des del passat 14 d’agost s’ha evacuat entre 1.400 i 1.500 persones d’Afganistan.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha advertit en declaracions posteriors als mitjans que si els talibans no respecten aquest compromís, es reserven el dret de respondre amb “el pes complet de la força militar nord-americana”.

El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha avançat que “durant les properes setmanes” els EUA continuaran els vols d’evacuació de l’Afganistan dels seus ciutadans i dels col·laboradors “de manera segura i ordenada” des de l’aeroport de Kabul.

“Treballarem de manera realment dura en les properes setmanes per treure del país a tots els que puguem”, ha assegurat en una entrevista amb la cadena de ràdio pública NPR.  Kirby ha indicat que tenen capacitat per traslladar entre 5.000 i 9.000 persones al dia des de l’Afganistan.

En una altra entrevista, a la CNN, Kirby ha explicat que encara hi ha entre 5.000 i 10.000 nord-americans “a prop de Kabul”, malgrat els esforços per evacuar els seus ciutadans de l’Afganistan.

Els EUA han reprès els vols militars a l’aeroport de Kabul després d’interrompre’ls pel caos desencadenat en les hores anteriors per la irrupció de centenars d’afganesos a les pistes que intentaven pujar en algun dels avions destinats a evacuar els nord-americans i els seus aliats.

La Casa Blanca ha confirmat en un comunicat aquest dimarts que l’aeroport internacional Hamid Karzai de Kabul està obert i que els vols poden aterrar i enlairar-se, fins i tot des del sector civil de les seves instal·lacions, on es van produir dilluns els incidents.

La nota afegeix que hi ha 3.500 soldats nord-americans destacats a la base aèria i subratlla que ahir van evacuar més de 700 persones, entre les quals 150 ciutadans dels EUA. Els últims dies Washington ha desplegat 6.000 soldats a l’Afganistan i 1.000 més s’hi afegiran per ajudar en l’operatiu d’evacuació.

El Pentàgon ha informat que els afganesos evacuats seran traslladats a tres bases militars als Estats de Wisconsin, Virgínia i Texas mentre es gestionen els seus visats.


Armes perdudes
D’altra banda, Sullivan ha reconegut que els talibans han capturat moltes armes i equips de defensa nord-americans “ha caigut en mans dels talibans” i s’ha resignat a no recuperar-les. “No tenim una idea completa d’on ha anat cada article de material de defensa, però certament, una quantitat important ha caigut en mans dels talibans”, ha admès l’assessor. “I òbviament, no sembla que ens els vulguin tornar voluntàriament”, ha afegit



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia