Política

Sánchez fia el seu futur polític a la recuperació econòmica

El president espanyol s’envolta de l’Íbex per anunciar el seu full de ruta en l’inici del curs polític

Ignora el conflicte amb Catalunya

Diu que “continuarà actuant” en el preu de la llum, que marca nous rècords

Envoltat de la plana major de l’Íbex-35 i també dels representants dels sindicats majoritaris, el president espanyol, Pedro Sánchez, va obrir ahir el nou curs polític en una intervenció a la madrilenya Casa Amèrica, el mateix fòrum que fa un any. En plena polèmica pel preu de la llum, entre els qui no es van voler perdre l’acte hi havia els representants de les principals empreses energètiques, entre ells el president d’Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán; el conseller delegat d’Endesa, José Damián Bogas, i el president del grup ACS i del Real Madrid, Florentino Pérez.

El president espanyol va anunciar el seu full de ruta, marcat per l’agenda social i la recuperació econòmica. Es va limitar a assenyalar les línies principals del nou curs polític, que passen per la recuperació econòmica. Un curs polític que passa també per Catalunya i la taula de diàleg. Però, sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya no va fer cap al·lusió. Va ignorar el tema completament i va optar per parlar de recuperació i exhibir triomfalisme.

“Una recuperació justa i que no deixi a ningú enrere”, va dir Sánchez. Una recuperació, va afegir, que ha “d’arribar a la butxaca de tots els espanyols en forma de més ocupació, de millors salaris i de pensions més dignes”.

“No estem com fa un any, estem molt millor”, va destacar, en al·lusió a la recuperació econòmica i al respir que dona la pandèmia per “l’èxit de la vacunació”, que aquesta setmana permetrà que el 70% de la població de l’Estat tingui la pauta completa. “És una lliçó del nostre millor patriotisme”, va destacar.

Sánchez va aprofitar la intervenció per confirmar que hi haurà una puja del salari mínim interprofessional. Es donava la casualitat que, poques hores més tard, la vicepresidenta segona de l’executiu, Yolanda Díaz, iniciava les negociacions amb els agents socials per consensuar un increment. Sánchez també va parlar de les puges del preu de la llum, un tema que l’oposició porta setmanes reclamant-li sense èxit que l’expliqui en una compareixença al Congrés. El president espanyol es va limitar a dir que l’executiu ha “actuat i ho continuarà fent”, just quan avui es convertirà en el dia més car de la història i serà el quart dia consecutiu amb un màxim històric.

El cap de l’executiu espanyol i secretari general del PSOE no va desaprofitar l’ocasió per carregar contra el PP. En aquest cas, pel bloqueig a la renovació de Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que porta mil dies pendent, un fet sense precedents. Sánchez va acusar el partit de Pablo Casado de “menyscabar” el prestigi de la democràcia i de l’arquitectura constitucional bloquejant la renovació del màxim òrgan de govern del poder judicial espanyol. “Cap formació política té dret a incomplir les seves obligacions constitucionals, a situar-se fora de la Constitució”, va insistir Sánchez, que va tornar a demanar al partit de Casado que “torni al consens constitucional i compleixi les seves obligacions constitucionals”. El govern espanyol i el PP han escenificat per enèsima vegada el seu enfrontament pel bloqueig de la renovació del CGPJ, amb els de Casado tancant-se a negociar mentre l’executiu no reformi la llei, i Sánchez acusant-los de danyar la Constitució.

Proposen una puja de l’SMI de 15 euros per al 2021

La primera reunió entre el Ministeri de Treball, empresaris i sindicats per la puja del salari mínim interprofessional (SMI) va acabar sense acord. Com a punt de partida, la ministra Yolanda Díaz va posar sobre la taula de diàleg social l’informe de la comissió d’experts, que recomana una puja mitjana de 15 euros per al que queda de 2021. Els sindicats la veuen insuficient i la patronal considera més prioritari consolidar l’ocupació. Díaz va anunciar que la decisió s’adoptarà en una nova reunió dilluns que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia