Política

Lesmes critica els indults als presos polítics i retreu a Sánchez que els equiparés a la “concòrdia”

El president del CGPJ nega que la sentència del Suprem fos una “revenja” i defensa que la justícia “no ha estat mai un obstacle per a la pau”

Reivindica la tasca de l’alt tribunal i defensa que l’aplicació de la llei no obstaculitza la convivència

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha reivindicat aquest dilluns la “independència” de la Justícia i ha lamentat que el govern espanyol l’hagi posat en dubte “quan les decisions judicials es contraposen als seus designis, dificulten les seves estratègies o no són del seu gust”. El magistrat ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez –sense citar-lo– que amb motiu dels indults als presos independentistes contraposés “la concòrdia davant el ressentiment, com si l’acció de la justícia a aplicar la llei fos un obstacle per a la convivència o obeís a raons diferents de les previstes a les normes”.

En el seu discurs a l’obertura de l’any judicial, Lesmes ha afirmat que els jutges treballen “amb independència absoluta d’influències externes o internes, polítiques o de qualsevol altre tipus”. En aquest sentit, ha subratllat que la seva tasca dels magistrats “no es correspon en cap cas amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor”, perquè “jutjar és donar cadascú el que pertoca d’acord amb les lleis”. Unes lleis, ha recordat, que “han estat democràticament aprovades i que, per tant, expressen la voluntat de la majoria”.

En aquest sentit, ha afirmat que la Justícia “no és, ni ha estat mai, un obstacle per a la pau”, sinó “un instrument fonamental per salvaguardar l’ordre públic” i “la convivència entre els ciutadans” És per això que ha reivindicat “la tasca dels jutges i molt especialment del Tribunal Suprem” per la seva “defensa de l’ordre constitucional i de la nostra democràcia”, amb la qual, segons ell, ha garantit “la supremacia de les lleis i el seu compliment”.

L’acte d’obertura de l’any judicial, que ha estat presidit pel rei Felip VI, es produeix després que els membre del CGPJ hagin superat els 1.000 dies en funcions. El mateix Lesmes és president de l’òrgan de govern dels jutges des de fa vuit anys, tres més del mandat de cinc anys establert per la llei.

Lesmes ha fet referència a aquesta “anormal situació” en la que es troba el CGPJ per la prolongació del mandat i que ha atribuït a “causes que li són completament alienes” iha instat el PSOE i el PP a posar-se d’acord per renovar l’òrgan de govern dels jutges. “No hi ha manera més bona de defensar la Constitució que procurar-ne el compliment”, ha apuntat.


Creixen els delictes d’odi’
Abans de la intervenció de Lesmes, la Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, ha resumit la memòria anual de la Fiscalia en un any marcat per la pandèmia. Ha apuntat que una de les prioritats de la Fiscalia és combatre els discursos d’odi que fomenten “en molts casos” actituds violentes.

Delgado ha alertat de l’augment dels delictes d’odi que busquen “una polarització del debat polític”. En aquest punt, ha qualificat de “preocupants” els incidents relacionats amb els menors estranger no acompanyats, que són “menors” i a qui de forma “injusta” i “irresponsable” se’ls fa responsables de la delinqüència.

Delgado ha assenyalat que, a diferència d’altres territoris, durant el passat curs les denuncies per delictes d’odi i discriminació “per motiu ideològic” han caigut a Barcelona un 62%. Un descens que segons el fiscal delegat a Catalunya “té la seva explicació pel refredament o relaxament del tens clima polític i la fractura social que es va viure a Catalunya els anys 2017 i 2018”.

A l’acte hi ha assistit el president del TC, Juan José González Rivas, el president del Senat, Ader Gil, i la ministra de Justícia, Pilar Llop. També el líder del PP, Pablo Casado, la presidenta del Consell d’Estat, María Teresa Fernández de la Vega, i del cap de l’Estat Major de la Defensa, Teodoro López Calderón.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia