Política

El president del poder judicial espanyol critica els indults als presos polítics

Lesmes acusa el govern de Sánchez de “posar en dubte” la independència dels jutges

Obre l’any judicial amb el mandat caducat i en plena polèmica pel bloqueig del CGPJ

Duríssim discurs del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, contra el govern espanyol pels indults als presos polítics catalans, en l’obertura de l’any judicial, el tercer amb el seu mandat caducat. El 30 d’agost passat l’òrgan de govern del poder judicial espanyol complia mil dies en funcions a causa de la falta d’acord polític entre el PSOE i el PP que manté bloquejada la renovació dels seus vint vocals perquè ni un partit ni l’altre volen perdre influència en aquest ens que no hauria de tenir influències polítiques. Tothom estava pendent de què diria el president del poder judicial al respecte enmig de la guerra entre el PP i el PSOE pel blocatge de la renovació, i n’ha parlat.

Però les primeres paraules, de Lesmes, president també del Tribunal Suprem, davant la plana major de la judicatura, de Felip VI, de la fiscal de l’Estat, Dolores Delgado, i de la ministra de Justícia, Pilar Llop, han estat per criticar els indults als presos polítics catalans. Tot i que ja han passat tres mesos des de la concessió de la mesura de gràcia, Lesmes no va deixar passar l’oportunitat per defensar la sentència dictada contra els independentistes catalans en criticar els indults i carregar contra el govern espanyol –sense citar-lo– en considerar que ha qüestionat la “independència” dels jutges quan dicten les seves resolucions. Va deixar clar que tenia els indults entre cella i cella, ja que va fer al·lusió a les mateixes paraules amb les quals Sánchez va justificar la mesura de gràcia.

Lesmes va reflexionar sobre la “independència” de la justícia. Una reflexió, va dir Lesmes, que és més necessària que mai quan “la tasca dels jutges i la seva independència es posen de vegades en qüestió –especialment des d’algunes instàncies polítiques– quan les decisions judicials es contraposen als seus designis, dificulten les seves estratègies o, simplement, no són del seu gust.” Per si algú no tenia clar a què feia referència, tot seguit hi va afegir: “Quan s’ha arribat a contraposar, per explicar la indulgència, la concòrdia al ressentiment, com si l’acció de la justícia en aplicar la llei a la qual tots ens devem fos un obstacle per a la convivència o obeís a raons diferents de les previstes en les normes”, va dir un Lesmes que va recordar així les paraules amb les quals el president espanyol va argumentar la concessió dels indults als presos independentistes i es va mostrar molt dolgut pel fet que s’hagués atribuït al poder judicial un poder de venjança sobre aquest tema.

Ordre constitucional

Els jutges, segons va afirmar Lesmes, treballen “amb independència absoluta d’influències externes o internes, polítiques o de qualsevol altre tipus” i la seva tasca “no es correspon en cap cas amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor”, perquè “jutjar és donar cadascú el que pertoca d’acord amb les lleis”. Unes lleis, va destacar, que “han estat democràticament aprovades i que, per tant, expressen la voluntat de la majoria”. En aquest sentit va insistir que la justícia “no és, ni ha estat mai, un obstacle per a la pau”, sinó “un instrument fonamental per salvaguardar l’ordre públic” i “la convivència entre els ciutadans”. Per això va reivindicar “la tasca dels jutges i molt especialment del Tribunal Suprem” per la seva “defensa de l’ordre constitucional i de la nostra democràcia”, garantint “la supremacia de les lleis i el seu compliment”.

Lesmes també va fer referència a la situació d’interinitat en què es troba el poder judicial. Va repartir culpes entre el PSOE i el PP, als quals va instar a posar fi a les lluites partidistes i va demanar “patriotisme constitucional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia