Política

Les marxes de torxes obren els actes de l’11 de Setembre

Cuixart fa una crida des de Prats de Molló a “omplir places i carrers” durant la Diada

La vetlla nocturna dona inici a la peregrinació al Fossar en un dia d’actes i manifestacions diverses arreu

La Diada començava amb una munió d’actes la vigília però també amb l’amenaça de pluja. Com la celebració de la festa nacional a la Catalunya del Nord, concretament a Prats de Molló. Organitzada per la Casa de la Generalitat a Perpinyà, s’havia de fer a casa Macià i es va haver de traslladar al cinema per l’aigua. Hi va ser el president d’Òmnium, que feia una crida a “omplir places i carrers” durant el dia d’avui. Cuixart, que també instava a “pressionar els polítics”, recordava que l’Estat espanyol busca “dividir” i que “si la repressió persisteix és perquè no hem renunciat a la lluita” –precisament ahir es va saber que Cuixart ha estat un dels dos premiats amb el 37è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal junt amb l’Associació Reus Refugi. El memorial el concedeixen anualment el Centre de Lectura i l’Associació Vidal Lecha de Reus. El protagonisme de la vigília de l’11-S, però, l’han recuperat les desenes de marxes de torxes que es van suspendre l’any passat per la crida de les autoritats sanitàries a evitar actes col·lectius i que enguany s’han tornat a celebrar allà on ho ha permès la meteorologia. Això sí, novament les prevencions de contagi han obligat a fer modificacions i substituir en molts casos les marxes en moviment per concentracions estàtiques. És el cas de la del barri barceloní de les Corts, que es planejava finalment com una concentració amb distàncies garantides a la plaça de la Concòrdia i es renunciava a marxar pel barri.

I havia de ser també el cas de la Marxa dels Vigatans, que reuneix les columnes de torxes de tots els municipis de la comarca d’Osona i que, després de suspendre’s també l’any passat, enguany havia de recuperar la plaça Major de Vic com a escenari. Però l’intens aiguat que va afectar la Catalunya central va obligar a suspendre l’espectacle i a reduir-lo a un acte petit a l’Auditori del Sucre.

Sí que es preveia una marxa en moviment al barri de la Barceloneta de la capital, on després de reunir-se a la plaça Sant Miquel, els participants farien camí per coincidir amb altres al Fossar de les Moreres, lloc tradicional d’homenatge als caiguts del 1714 i que, des de la vetlla nocturna de la vigília fins al mateix 11 de Setembre, és infal·liblement l’espai més concorregut fora de les manifestacions.

El Fossar no falla

Amb o sense pandèmia, com va demostrar-se en la Diada de l’any passat en què no hi va haver manifestacions independentistes però, en canvi, es va mantenir una afluència continuada de gent en aquest zona del Born.

A les dotze de la nit, ERC hi celebrava el seu acte, aquest cop amb el protagonisme del president del partit, Oriol Junqueras, que no hi havia pogut ser els darrers anys pel seu empresonament.

LA FRASE

Aquesta Diada tornem a fer una crida a omplir els carrers i a no renunciar a fer pressió als polítics
Jordi Cuixart
president d’òmnium

Acte sobre rodes i concert de carilló a Terrassa

Terrassa és exemple de la diversitat dels actes. Ahir es convocava per segon any la marxa amb vehicles Rodes per la independència i avui al migdia hi haurà concert de carilló al Mnactec.

Homenatge a líders de la guerra de Successió

Les ofrenes a Rafael Casanova de partits i institucions són les conegudes. Però se’n fan d’altres, com ara a Francesc de Castellví, a Montblanc, o al marquès de Rubí, ahir, a Brussel·les.

Una quarantena de marxes previstes i pluja

Blanes, Cardedeu, Capellades, Granollers, Flix, Igualada, les Borges Blanques, Lloret, Manlleu, el Masnou, Mollerussa, Olèrdola, Reus, Ribes, Salt, Sitges o Tàrrega preveien fer marxes de torxes.

El Fossar de les Moreres, epicentre popular

El Fossar de les Moreres barceloní serà novament epicentre de la celebració reivindicativa popular. La peregrinació dels ciutadans a l’espai és tradició perquè es fa ininterrompudament de fa dècades.

Diversos grups convoquen manifestacions

A més de les de l’ANC i l’Esquerra Independentista, diversos grups han convocat manifestacions avui. Arran, la ja tradicional al matí. Però també els CDR, Donec Perficiam o Llibertat Pablo Hásel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia