Política

La maniobra torpedina la naixent taula de negociació

Aragonès diu que els fets “no ajuden” i Junqueras acusa els aparells de l’Estat de voler rebentar el diàleg, però crida a apostar-hi

Junts lamenta l’actitud de La Moncloa, que en mina la credibilitat

La nova detenció, tot fa pensar que il·legal, i intent d’extradició per part del Tribunal Suprem del president a l’exili Carles Puigdemont és un torpede que complicarà encara més la taula de negociació entre governs que tot just es va reiniciar la setmana passada ja amb notòria debilitat, per la manca de representants de Junts a la banda catalana. Fins i tot ho admetia ahir el president, i gran valedor de la taula, Pere Aragonès. “Els fets no ajuden gens al procés de resolució del conflicte polític, no contribueixen a crear les condicions per generar confiança entre les parts”, constatava en la declaració solemne que va fer a Palau, secundat per tot el govern. Des de la concentració que es va fer al matí davant el consolat d’Itàlia, el vicepresident, Jordi Puigneró, també havia relacionat els fets amb la negociació. “Ja vam avisar que érem molt escèptics amb la taula de diàleg, i veiem com el temps ens està donant la raó”, assenyalava. Amb ell hi havia altres consellers de Junts però cap d’ERC, tot i que sí alguns diputats republicans. Això sí, tant el president com el vicepresident es van desplaçar a l’Alguer ahir a la nit, i altres representants dels seus partits ja ho van fer ahir al matí. Els republicans, a més, van ajornar el consell nacional que tenien previst aquest matí.

Aragonès, en tot cas, reconeixia que el seu gabinet va estar en contacte ahir al matí amb el de Pedro Sánchez per avaluar la situació i reiterar-li, segons ell, que l’amnistia i l’autodeterminació són l’única sortida possible al conflicte. Això sí, va evitar condicionar la continuïtat del diàleg a la retirada de les euroordres, com va exigir en nom del govern, i instava a conjurar-se per “superar els obstacles” per al diàleg.

El president no volia carregar els neulers contra La Moncloa, que de matinada s’havia pronunciat amb un breu i fred comunicat en què constatava que la detenció “obeeix a un procediment judicial en curs” que aplica a qualsevol ciutadà de la UE “que ha de respondre dels seus actes davant dels tribunals”. Al migdia, des de l’illa canària de La Palma, Pedro Sánchez insistia que Puigdemont “va fugir de l’acció de la justícia”, i li exigia que “el que ha de fer és comparèixer i sotmetre-s’hi”. Alhora, això sí, reivindicava el diàleg amb el govern, i hi mantenia el seu compromís, ja que el veu “més necessari que mai” i “l’única via” per al “retrobament”.

Per la seva banda, en una declaració per escrit amb el suport de la majoria independentista de la mesa, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va exigir a l’Estat espanyol que “a través del seu govern abordi d’una vegada sense més dilacions la negociació de l’amnistia i de l’exercici del dret a l’autodeterminació”, ja que “només una solució política resoldrà el conflicte polític”.

Als partits encara es visualitzaven més les conclusions diferenciades al voltant del diàleg. El president d’ERC, Oriol Junqueras, evitava també carregar contra La Moncloa, però reconeixia a RAC1 que els fets “posen en perill” la taula de negociació, i en culpava “una part molt rellevant dels aparells de l’Estat”, que segons ell pretenen “rebentar” qualsevol via de negociació o “camí democràtic, cívic i pacífic” que es vulgui obrir, perquè “esperen guanyar-hi molt si l’aturen”. Malgrat això, i que és el primer a mostrar-se escèptic, ho veu compatible amb “fer un esforç”, perquè aquest és “un dels camins possibles” per avançar cap a la independència. L’exvicepresident feia una crida a la unitat per denunciar la repressió, i a anar junts a la negociació per “ser més forts”, perquè recordava que la mateixa comunitat internacional que “de tant en tant” es pronuncia contra la repressió també ho fa a favor de la negociació. “I hi hem de ser”, concloïa.

Poques hores abans de la detenció, de fet, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, s’havia reunit a Roma amb autoritats eclesiàstiques, actors de l’executiu i el legislatiu italians i think tanks, i en una nota havia conclòs que “Itàlia segueix de prop l’actualitat catalana, i té interès en la taula de diàleg”. Des de Junts, en canvi, el secretari general Jordi Sànchez sí que va culpar directament el govern espanyol de donar cobertura, amb la seva nota de matinada, a la “mala praxi” de Llarena. D’aquí que evidenciés que l’actitud de La Moncloa “posa en enormes dificultats” la seva credibilitat en aquest procés. “Demostra quina és la seva autèntica voluntat de retrobament”, concloïa.

Per la seva banda, la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, piulava que “la judicialització no és el camí”, i que “ara més que mai cal seguir avançant en la via del diàleg i la negociació per deixar enrere les conseqüències del despropòsit que un conflicte polític hagi acabat als tribunals”. En canvi, el cap de l’oposició, Salvador Illa, mostrava el seu “respecte” per les decisions judicials, per reiterar també la “confiança i convicció que l’únic camí per avançar i obrir un nou temps a Catalunya és el del diàleg”.

LES FRASES

Si hi ha més gent que hi posa traves que no pas que ajuda, baixa més la possibilitat que el diàleg vagi endavant
Oriol Junqueras
president d’erc
No es pot garantir la negociació donant empara a la persecució política i la vulneració de drets fonamentals
Jordi Sànchez
secretari general de junts

CCOO i UGT insisteixen en l’aposta pel diàleg

CCOO va afirmar en un comunicat ahir al matí, arran de la detenció, que la taula de diàleg “s’ha de reunir urgentment” per “trobar solucions des de la política” i abordar “amb iniciativa pròpia” la situació, “sense esperar” que sigui el Tribunal de Luxemburg el que marqui el pas. Segons el sindicat, “per superar el conflicte” cal apostar per “trobar acords amb qualsevol fórmula possible”, en aquest cas “amb la reforma del Codi Penal o l’amnistia”. La nota aposta per “consolidar una nova etapa política” que trobi els consensos necessaris per afrontar els reptes del país, entre els quals no esmenta el conflicte polític, si bé cal reforçar el rol de les institucions “des de la política i la millora de la pràctica democràtica”.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, veu “evident” que la detenció és un “exemple molt clar” que un conflicte polític no es pot deixar en mans de la justícia, i també va advocar de nou per la desjudicialització i la negociació entre governs. “Si cada vegada que hi ha una pedra al camí es qüestiona, la taula de diàleg evidentment no avançarà”, reflexionava, i reclamava “serenor” perquè ara mateix “els extrems busquen la confrontació”. Segons Ros, si van arribar els indults va ser perquè es va apostar més per la política que per la confrontació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia