Política

Victòria del SPD per un estret marge

S’obre la porta a unes complexes negociacions per formar govern

Scholz creu que el lloc de la CDU és a l’oposició

Els socialdemòcrates (SPD), amb un 25,7% dels vots, han estat els més votats en les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge, segons ha confirmat aquest dilluns l’autoritat electoral federal. Els conservadors de la CDU/CSU han quedat segons amb un 24,1%. Així, el partit liderat per Olaf Scholz ha obtingut un 5,2% més que en els eleccions de 2017 mentre que la Unió Cristianodemòcrata/ Unió Socialcristiana d’Armin Laschet perd un 8,8% respecte els anteriors comicis. Els Verds han aconseguit un 14,8% dels vots, el Partit Liberal (FPD) un 11,5% i l’ultradreta alternativa per Alemanya (AFD) un 10,3%, segons els resultats provisionals.

L’esquerra ha aconseguit un 4,9% dels vots i s’obre la porta a unes complexes negociacions per aconseguir una coalició de govern, que es podria acabar en forma de tripartit. Els resultats preliminars confirmen el paper clau de Verds i Liberals per formar una coalició.

El nombre d’escons del Bundestag –que varia segons els comicis per garantir la proporcionalitat- creixerà de nou fins als 735 seients. D’acord amb els resultats preliminars, l’SPD en tindrà 206, la CDU 196, els Verds 118, l’FDP 92, l’AfD 83, l’esquerra 39 i un pel partit de la minoria danesa SSW

Scholz veu a Laschet a l’oposició

El candidat socialdemòcrata, Olaf Scholz, ha apuntat aquest dilluns que el lloc del seu rival conservador, Armin Laschet, és a l’oposició, i va ratificar la seva voluntat de formar coalició amb el Verds i el Partit Liberal. “La CDU i la CSU no únicament han patit fortes pèrdues, sinó que també han rebut el missatge de l’elector que han de passar a l’oposició”, ha afirmat Sholz abans de la reunió del seu partit per analitzar la situació. “La nostra feina ara consisteix en aplicar el pragmatisme i el lideratge a la tasca de forma govern”, ha afegit. Proposar iniciar els contactes amb Verds i liberals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia