Política

Cessió de la UE a Johnson per Irlanda de Nord

La CE s’obre a reduir un 80% dels controls duaners als productes agroalimentaris que travessin el mar

Nova baixada de pantalons de la Unió Europea en el malson del Brexit. Brussel·les va accedir ahir a eliminar fins a un 80% els controls fronterers postBrexit als productes agroalimentaris que arribin a Irlanda del Nord des de la Gran Bretanya i a “simplificar” la paperassa per a la resta de mercaderies. Tot per evitar una guerra comercial amb Londres i la reactivació del conflicte a l’illa irlandesa, clarament el taló d’Aquil·les dels europeus.

Amb la sortida del Regne Unit del club europeu a principis d’any, es va obrir una disputa entre tots dos per l’aplicació del Protocol sobre Irlanda del Nord de l’acord del Brexit perquè implica controls duaners entre la Gran Bretanya i el territori nord-irlandès, que a la pràctica roman dins el mercat comunitari per evitar una frontera terrestre amb Irlanda. Tot i haver signat el pacte, ràpidament el govern de Boris Johnson es va negar a aplicar-lo i ara vol renegociar el protocol.

En comptes de plantar-se, Brussel·les ha anat permetent pròrrogues al protocol fins a finals de setembre, quan directament Londres va decidir no complir-lo de manera unilateral. I fins i tot així la Comissió Europea va oferir ahir a Johnson una retallada important dels controls duaners que en un inici es veien necessaris per protegir el mercat únic europeu.

“[La proposta] crearà un carril ràpid per al moviment de béns des de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord”, mentre que [...] es protegeix la integritat del mercat únic”, defensava ahir la CE en un comunicat. En qualsevol cas, Brussel·les i Londres s’aboquen ara a una nova negociació, un spin-off dels tres anys de converses per tancar l’acord del Brexit. La UE està disposada a acordar “una solució permanent tan aviat com es pugui”, però insisteix que no renegociarà el protocol que tant li va costar tancar i només accedeix a adoptar mesures que en facilitin l’“aplicació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia