Política

Junqueras veu lluny un pacte amb el PSOE pel pressupost

El líder d’ERC exigeix garanties que els compromisos d’inversió es compliran mentre JxCat també expressa reserves

Els dos socis de govern eviten fer més sang de la darrera polèmica dels avals

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va aprofitar la celebració ahir d’una reunió del consell nacional del partit, per llançar un advertiment explícit al PSOE de cara a la negociació que s’albira dels pressupostos generals de l’Estat. Enmig de les càbales, rumors o filtracions que acostumen a rodejar aquesta mena de converses, el líder republicà va instar que ningú, i més explícitament els socialistes, doni per fet un eventual acord que, ara mateix, està més que verd. “A hores d’ara queda molt camí per recórrer per fer possible el nostre suport, molt”, va manifestar Junqueras, que també va voler recordar que hi ha precedents anteriors en què els republicans “s’han vist obligats a tombar” uns comptes de l’executiu espanyol “perquè no eren bons per a la ciutadania”.

El líder d’ERC també va emfatitzar la idea que la negociació pressupostària no és subsidiària de res i, per tant, comença i acaba en ella mateixa –“nosaltres no aprovem els pressupostos de cap formació concreta o de cap govern en concret: donem suport als que són bons per a la societat”–, alhora que va revelar que un dels principals factors que els fa ser recelosos és el modest grau de concreció que acaben tenint les actuacions pactades. “De res serveixen les promeses i les declaracions d’inversions que mai no arriben”, va reblar Junqueras. Per posar xifres a aquesta reflexió, es podria recordar que el grau d’execució dels comptes estatals a Catalunya entre els anys 2015 i 2018 es va quedar en el 66% del que s’havia acordat, mentre que en el cas de Madrid aquest percentatge va ser de més del 110%.

En aquest context, des de JxCat també van voler expressar ahir el seu escepticisme respecte d’aquesta mateixa qüestió. L’encarregat de fer-ho va ser el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, que va manifestar que “la història demostra” que “serveix de poc negociar els comptes amb l’Estat, perquè els incompleixen”, i va demanar garanties del seu compliment. “No podem aprovar pressupostos màgics, que després no es compleixen. Necessitem garanties que s’acaben executant”, va dir en declaracions a TV3, en què també va afegir que les liquidacions dels darrers anys “són clarament insuficients” pel que fa a Catalunya.“El que hem de negociar són les liquidacions dels pressupostos, obligar i fer complir el que l’Estat cada any promet, que és una pluja de milions que no s’acaba produint”, va sentenciar.

Dit tot això, ni ERC i JxCat van voler ahir atiar més el foc en el nou conflicte mutu que s’ha obert entre tots dos partits, aquest cop a compte de quant ha posat cadascú per evitar els embargaments a una trentena d’ex alts càrrecs del govern a qui el Tribunal de Comptes exigeix 5,4 milions d’euros. Oriol Junqueras, però, sí que s’hi va referir en el seu discurs al consell nacional, on va proclamar: “ERC no pensa deixar ningú dels nostres sol pel camí. Estarem al seu costat sempre. Tothom n’hauria de ser conscient i hauria d’estar preparat.” Després de recordar “tots els companys que continuen a l’exili”, va carregar contra el Tribunal de Comptes, que va titllar d’“òrgan purament polític, escollit políticament i que compleix una missió política per encàrrec dels partits que han nomenat els seus membres”, i va recalcar que davant d’un “acte de repressió” perpetrat per aquesta institució, “tots els independentistes, sense excepció –va dir–, estem cridats a posar tota la nostra solidaritat, i això hem fet, una vegada més”. “Tothom hauria de ser conscient de la magnitud de la repressió a què ens enfrontem, a l’amenaça que percebem”, va emfatitzar, abans de concloure que el compromís del partit republicà amb la dindependència és “insubornable”.

LES FRASES

Davant d’un acte de repressió, tots els independentistes estem cridats a posar la nostra solidaritat
Oriol Junqueras
president d’ERC
No podem aprovar pressupostos màgics que després no es compleixen. Ens calen garanties d’execució
Jordi Puigneró
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
Algú que realment sigui d’esquerres, difícilment podrà justificar un no a aquests comptes
Salvador Illa
LÍder del psc

Illa apressa Aragonès a presentar els seus comptes

El toc d’atenció de Junqueras va tenir una rèplica gairebé instantània per part del l líder del PSC, Salvador Illa, qui des de valència va manifestar que “algú que realment sigui d’esquerres, difícilment podrà justificar un no a aquests comptes”. El dirigent socialista va aprofitar per criticar que, a diferència de l’executiu de Pedro Sánchez, el govern català encara no ha presentat el seu projecte de pressupostos. “Alguns podem fer aquestes declaracions perquè hi ha projecte”, va afegir, al mateix temps que va criticar que encara ara no es coneguin “ni les línies mestres” del català. Per això va instar el president Pere Aragonès a fer públics “amb urgència” els comptes, alhora que va allargar la mà del PSC per aprovar-los “si no se’n surten” en les negociacions amb la CUP per assolir una majoria. Illa també va convidar ERC i Junts a participar del debat sobre el model de finançament, i va explicar que els socialistes catalans ho faran tot i admetre que això pot provocar que hi hagi “posicions diferents” dins del partit. Per això es va mostrar esperançat que el congrés socialista sabrà trobar un “punt d’equilibri”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia