Política

Sánchez deslliga davant Bildu el pressupost i els presos d’ETA

“Si perquè surtin 200 presos cal votar els pressupostos, els votarem”, trasllada Otegi a la militància abertzale en privat per predicar la via de sostenir el govern del PSOE sis anys més

La Moncloa fa equilibris per no desatendre el PNB

“No.” Amb un monosíl·lab sec, el president espanyol, Pedro Sánchez, en tenia prou ahir al Congrés per negar qualsevol bescanvi entre el suport d’EH Bildu als pressupostos estatals del 2022 i l’acostament i l’excarceració de presos d’ETA. El detonant del desmentiment oficial va ser una pregunta del líder del PP, Pablo Casado, que va aprofitar les paraules que Arnaldo Otegi compartia en privat amb militants d’EH Bildu dilluns a Eibar –revelades pel diari basc El Correo– sobre el subsol polític que hi ha en el desè aniversari de la fi d’ETA més enllà del que es diu en públic. “Si perquè surtin els dos-cents presos [d’ETA] cal votar els pressupostos, els votem”, va manifestar el líder abertzale a la seva militància per predicar les “finestres d’oportunitat” que obre el govern del PSOE i Podem. “Per això necessitem sis anys. Però això no ho podem dir en públic”, admetia Otegi en una lliçó de realpolitik.

L’hora de necessitar els socis al Congrés per salvar el tràmit de les esmenes a la totalitat s’acosta: el 29 d’octubre és la data límit per registrar els vets als pressupostos del 2022 i en el ple del 4 de novembre la coalició del PSOE i Podem necessita derrotar-los amb l’auxili d’ERC, el PNB i EH Bildu. Però Sánchez –a diferència del que fa amb ERC (13 diputats)– vol ser fidel a mantenir amb l’esquerra abertzale (5 diputats) una aliança de baixa intensitat, en part perquè és presoner d’una hemeroteca prolífica en negacions sobre l’esquerra abertzale –“Amb Bildu no pactarem, si vol ho dic cinc vegades o vint”, manté des del 2015 fins a les campanyes del 2019– i en part per no fer enfadar el PNB (6), un soci clau que veu amb estupefacció com els d’Otegi ara li disputen el peix al cove a Madrid que abans era monopoli de Sabin Etxea. La veu d’Otegi en privat –i que El Correo va destapar–, però, va ser un bany de cruesa en un moment en què el govern espanyol s’esforça per escenificar en públic més enuig del que té lluny dels micròfons –fins i tot al preu de desafinar amb la satisfacció del PSOE– amb les històriques paraules d’Otegi sobre “sentir el dolor de les víctimes d’ETA” i dir que “mai s’hauria d’haver produït”.

“A ETA la van derrotar les forces policials i el poder judicial, no les cessions de Zapatero a Otegi. I Otegi no és un home de pau, és un terrorista que va segrestar el nostre company Javier Rupérez i que va intentar assassinar el ponent de la Constitució Gabriel Cisneros. Traurà vostè de la presó 200 terroristes perquè li aprovin els pressupostos, com ha dit Otegi? Respongui: sí o no”, exigia Casado de bon matí en la sessió de control al Congrés. “És un no rotund”, responia Sánchez.

Si bé Sánchez despulla la seva dependència –els 155 escons del PSOE i Podem necessiten sempre 21 vots més per aprovar les lleis i EH Bildu en té 5 de vitals–, Otegi se la juga davant els seus i dimarts ho va evidenciar a Catalunya Ràdio. “No tots estan d’acord amb el que hem fet a casa nostra. Més que resistències, hi ha gent que té dubtes i gent que a vegades pensa que nosaltres donem molt i altres no donen res”, revelava Otegi.

“Sense 200 presos...”

En la crua exposició als militants aplegats dilluns a Eibar hores després de la declaració d’Aiete, Otegi no oculta les cartes que EH Bildu té, així com les limitacions per la realitat penitenciària. “Si no tinguéssim dos-cents presos, no actuaríem de la mateixa manera amb aquest govern. Els diríem: «Què ens dones en l’àmbit social i en el nacional?» I podríem collar més en aquest terreny. Però tenim aquesta necessitat i ells ho saben”, admet el coordinador general d’EH Bildu. En l’anàlisi de les alternatives, Otegi és rotund constatant que EH Bildu no es pot permetre l’ascens del PP i Vox a La Moncloa –“No té interès en la caiguda del govern, l’alternativa seria la ultradreta”– i que tot passa per “obligar” Sánchez a introduir “un canvi legislatiu que afavoreixi els presos d’ETA, amb tot el que això vol dir”. “Aquesta és la mare de totes les batalles”, rebla Otegi, tot apostant per sostenir Sánchez fins al 2027 (els dos anys que ara resten de legislatura fins al 2023 i “complir quatre anys més” de la següent).

Mentre que el govern de Sánchez és fidel a declarar insuficient el pas d’Otegi i a exigir la fi d’homenatges i ongi etorri als presos alliberats –així li ho exigia ahir la ministra Pilar Llop (Justícia) a Jon Iñarritu (EH Bildu) quan ell li retreia la impunitat de Joan Carles I–, l’exlehendakari i secretari de memòria del PSOE, Patxi López, menystenia el que havia dit per Otegi i advertia que “els presos surten quan compleixen les condemnes”.

LES FRASES

Si no tinguéssim 200 presos no faríem això i diríem: «Què ens dones en l’àmbit social i nacional?»
Arnaldo Otegi
coordinador general d’EH bildu
Traurà de la presó 200 terroristes perquè li aprovi el pressupost com diu Otegi? Respongui: sí o no
Pablo Casado
president del PP
La resposta a la seva pregunta és un no rotund. Nosaltres no utilitzem el terrorisme
Pedro Sánchez
president espanyol
El que diu Otegi són murrieries. Els presos surten quan compleixen les condemnes
Patxi López
secretari de memòria del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia