Política

La UE dona llum verda a noves sancions contra Bielorússia que afectaran “un nombre important” de persones i entitats

Borrell diu que Minsk permetrà l’accés de l’ONU a la frontera per ajudar migrants i refugiats

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea han donat el seu vistiplau “polític” al cinquè paquet de sancions contra Bielorússia, que es concretarà en els pròxims dies.

L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que afectarà “un nombre important” de persones i entitats, però no ha concretat quines. Just abans de donar llum verda a noves sancions, els ministres han aprovat un nou marc legislatiu que els permetrà castigar, per exemple, aerolínies o agències de viatges implicades en el “pas il·legal” de persones des de Bielorússia a la UE.

Segons Borrell, el ministre d’Afers Exteriors de Bielorússia, Vladimir Makei, hauria acceptat que l’ONU doni suport humanitari als migrants i refugiats atrapats a la frontera.

“No poden entrar a la UE, però tampoc es poden morir de fred a la frontera! Se’ls ha d’ajudar”, ha dit el cap de la diplomàcia europea, remarcant que, sobretot, l’ONU i Bielorússia s’han d’encarregar d’aquesta ajuda. Així, Borrell ha recriminat al règim d’Alexandr Lukaixenko que el “100% de la responsabilitat” per la situació a les fronteres amb Polònia, Lituània i Letònia és seva: “És il·legal i inhumà”.

Aturar els vols

La prioritat de la UE ara mateix és aturar l’arribada de persones a Minsk i, per això, el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, està fent una gira pel Pròxim Orient per convèncer els països d’origen perquè frenin la sortida de migrants i refugiats. De fet, Borrell s’ha mostrat confiat aquest dilluns que s’aturaran els vols.

Amb tot, Borrell ha avisat que aquesta és “una crisi artificial”: “No ens hauria de distreure de la situació interna a Bielorússia i la vulneració de drets humans a gran escala”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia