Política

El PP assumeix que necessita una nova estratègia per aturar el procés sobiranista

Aposta per augmentar la presència del govern espanyol a Catalunya, una ofensiva diplomàtica a Europa i una discrepància pactada amb Mas

La consulta es convocaria per al 2014 però seria impugnada

El PP ha assumit que cal un canvi en l'estratègia que el govern espanyol ha seguit fins ara respecte a Catalunya per recuperar terreny polític i social al sobiranisme. Fonts del PP consultades per l'ACN consideren necessari emetre un discurs alternatiu que no es basi únicament en el compliment de les lleis i la Constitució, com fins ara.

El populars, que van abordar la qüestió catalana a la reunió de maitines que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va convocar aquest dilluns a La Moncloa, han constatat després de l'èxit de la Via Catalana que el discurs actual està esgotat i cal edificar un relat alternatiu al del sobiranisme perquè les referències reiterades a la legalitat i la Constitució que s'han fet fins ara no han estat suficients per frenar l'independentisme. Segons aquestes veus, s'ha demostrat que el discurs dels sentiments no es pot vèncer únicament des de la racionalitat i alhora reforçar la informació sobre els efectes perjudicials que tindria una hipotètica independència de Catalunya.

El partit conservador descarta que per la via del finançament es pugui redreçar la situació, perquè l'executiu espanyol no està en disposició d'incrementar els diners que destina a Catalunya de forma substancial. “La caixa està buida”, asseguren.

Un altre dels eixos del full de ruta del govern espanyol seria el de redoblar l'ofensiva diplomàtica a Europa. Segons les mateixes fonts, es tracta que l'amenaça d'expulsió de la UE que va fer el dilluns el vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquim Almunia, sigui la resposta que Brussel·les mantingui d'ara en endavant.

A més, consideren necessari reforçar la presència dels càrrecs del partit, dels ministres i del president espanyol a Catalunya. L'objectiu és que els ciutadans no percebin l'Estat com quelcom allunyat del seu dia a dia. Segons aquestes veus, cal projectar adequadament la imatge del govern espanyol com a govern a Catalunya, un concepte repetit a La Moncloa per la vicepresidenta del govern espanyol.

Finalment, els populars entenen que el president de la Generalitat, Artur Mas, busca una sortida a la situació actual a través dels contactes que s'han produït en les últimes setmanes. Segons aquestes veus, tan el discurs del president de la Generalitat abans de la Diada com les paraules del ministre Margallo apel·lant a una reforma territorial s'emmarquen en el context d'aquests contactes.

La sortida, apunten, és una discrepància pactada que passa perquè Mas posi data a la consulta i la convoqui, tot i l'oposició del govern espanyol. Això donaria peu a una impugnació de l'executiu de Rajoy davant el Tribunal Constitucional (TC) i, seguidament, a una suspensió cautelar per part dels magistrats. Aquest escenari, assenyalen, permetria que Mas completés el recorregut dels seus compromisos respecte la consulta i Rajoy actuaria en el marc en què pot fer-ho sense trencar la legalitat, ja que serien els magistrats els que impedirien que es produís. A partir d'aquí, segueixen, estaria en mans de Mas convocar unes eleccions on, apunten, ERC podria arrabassar-li encara més espai.

Els populars consideren mentrestant que cal mantenir un “to baix” en les declaracions i respostes al sobiranisme que es donen des de Madrid. Es tracta, assenyalen, de mantenir la tònica dels dies previs a la Diada i a la Via Catalana i no atiar el conflicte amb manifestacions que no aporten vies de solució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.