L'UCE escalfa els motors del nou curs

Diversos polítics participaran en la 41a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que s'inaugura avui a Prada

L'espectacle Quatre de copes, aquest vespre, donarà el tret de sortida a la 41a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que, de facto, començarà demà els cursos i activitats. El finançament, la futura sentència del Tribunal Constitucional, la resposta en forma de manifestació i la viabilitat de l'estat català són unes quantes de les qüestions que s'abordaran en una edició amb el rerefons de la crisi econòmica actual. Ja sigui perquè hi van a parlar de política o d'altres temes, l'UCE reunirà, un any més, consellers i dirigents polítics que escalfaran els motors amb vista a un curs que es preveu calent, per la proximitat de les eleccions al Parlament, previstes la tardor del 2010.

La inauguració de l'UCE serà a càrrec del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, que també participarà en una de les jornades programades sobre innovació i turisme als Països Catalans. S'hi volen plantejar les oportunitats que ofereix el turisme d'identitat, és a dir, aquell que basa el seu atractiu en la singularitat de cada territori i de la seva societat i cultura. D'altra banda, el president del Parlament, Ernest Benach, presidirà la cloenda, que estarà dedicada al pintor Josep Guinovart, autor del cartell de l'edició d'enguany.

Camats, Homs, Maragall

Els organitzadors d'aquesta edició de la universitat d'estiu, encapçalats pel nou rector, Jaume Sobrequés, aposten per ser a l'epicentre del debat polític. Per això es programen cursos, seminaris, jornades, tallers i altres activitats sobre les qüestions que estan en l'ordre del dia. Enguany, a l'àrea d'economia i empresa, es debatrà si el nou model de finançament és just per al país. En aquest curs, hi participaran els diputats al Parlament Dolors Camats (ICV) i Francesc Homs (CiU), el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer, i el secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy. A més, l'UCE rebrà la visita de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que debatrà entorn de la pel·lícula Catalunya-Espanya.

D'altra banda, el diputat de CiU Felip Puig protagonitzarà una de les intervencions, però no serà sobre política. En el marc de les V Jornades d'Estiu sobre Cristianisme al segle XXI, participarà en un debat sobre déu i la recerca d'una espiritualitat laica.

Un dels temes que es plantejaran en l'àrea de política serà la independència de les nacions com a repte català. El diputat d'ERC i líder del sector crític Esquerra Independentista Uriel Bertran prendrà part en tres cursos a Prada. El primer analitzarà el context favorable a la independència de les nacions a partir dels avantatges socioeconòmics dels estats petits sobre els grans; el segon es fixarà en casos pràctics de països que com Catalunya reclamen el reconeixement nacional: el Quebec, Montenegro, Escòcia i Kosova; i el darrer reflexionarà sobre si l'estat català és possible, necessari o una utopia. Els mitjans de comunicació tindran un pes important en el programa. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, relacionarà sobirania nacional amb indústries culturals i mitjans.

I amb motiu del 150è aniversari de l'aprovació del pla de reforma interior i eixample, el tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, defensarà la vigència del pensament de l'urbanista Ildefons Cerdà.

DILLUNS 17
Inauguració de la Universitat Catalana d'Estiu 2009, a càrrec de Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa.
Un finançament just? A càrrec de Dolors Camats, diputada al Parlament per ICV.
DIMARTS 18
Un finançament just? A càrrec de Martí Carnicer, secretari general d'Economia i Finances de la Generalitat.
Innovació i identitat: un nou model turístic de Catalunya. A càrrec del conseller Josep Huguet.
DIMECRES 19
El debat sobre Déu. A la recerca d'una espiritualitat laica. A càrrec, entre altres ponents, de Felip Puig, secretari general adjunt de CDC i diputat de CiU.
Un finançament just? A càrrec d'Antoni Soy, secretari d'Indústria i Empresa de la Generalitat.
La vigència del pensament d'Ildefons Cerdà (amb motiu dels 150 anys de l'aprovació del pla de reforma interior i eixample de Barcelona). A càrrec de Ramon García-Bragado, tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona.
DIJOUS 20
Un finançament just? A càrrec de Francesc Homs, diputat al Parlament per CiU.
DIVENDRES 21
El context favorable per a la independència de les nacions: els avantatges socioeconòmics dels estats petits sobre els grans i l'afebliment de l'estat dominador. A càrrec d'Uriel Bertran, diputat al Parlament per ERC.
Catalunya-Espanya, un debat sobre la pel·lícula, amb l'expresident Pasqual Maragall.
Fòrum obert: La sentència del Tribunal Constitucional i l'Estatut. Continua sent viable la independència? Amb l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena, i Gerard Figueras, president de la JNC.
Fòrum obert: Construïm la república catalana. Amb Joan Puigcercós, president d'ERC.
DISSABTE 22
Fòrum obert: Cap a la unitat independentista. Amb Rut Carandell (Reagrupament).
Fòrum obert: Construïm la república catalana. El jovent construïm la República. A càrrec de Gerard Coca, portaveu nacional de les JERC.
DIUMENGE 23
Casos pràctics: Montenegro, Quebec, Eslovàquia, Escòcia, Kosova. Amb Uriel Bertran.
DILLUNS 24
Sobirania nacional, indústries culturals i mitjans de comunicació. A càrrec de Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.
DIMARTS 25
L'Estat català: possible, necessari o utopia. A càrrec d'Uriel Bertran.
Cloenda. Record del pintor Josep Guinovart amb Ernest Benach, president del Parlament.

Fòrums oberts

En el marc de la Universitat Catalana d'Estiu 2009, diverses organitzacions polítiques juvenils organitzaran fòrums oberts de debats. La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) plantejarà si continua sent viable la independència després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Hi participarà l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena. Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) organitzaran un cicle de debats sobre la construcció de la república catalana en què participarà el president d'ERC, Joan Puigcercós. I el Partit Republicà Català plantejarà el debat Cap a la unitat independentista, amb Rut Carandell (Reagrupament).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.