Política

La CUP respon que el procés seguirà “hi hagi qui hi hagi”

Retreu a Mas poca autocrítica sobre corrupció i austeritat, i ERC els crida a la “responsabilitat” perquè “no es pot prescindir” de cap sector

La resta critica el discurs d'un candidat “fracassat”

Tot i aplaudir –només metafòricament– alguns elements del seu discurs, la CUP no es va moure ahir de la negativa a votar Artur Mas com a president. De fet, els deu diputats, que compareixerien junts just acabada la sessió, van admetre que el seu vot avui en el primer intent d'investidura tampoc variava, independentment del que hagués dit el candidat. “No queda el procés encallat sense Mas president, pot tirar endavant hi hagi qui hi hagi al capdavant”, recordava el diputat Albert Botran.

Als de la CUP els van agradar les referències del president en funcions a la trajectòria històrica de la lluita independentista i la superació de l'autonomisme, i fins i tot van valorar el “propòsit d'esmena” expressat per revertir les polítiques d'austeritat aplicades els últims anys, tot i veure-ho encara “insuficient” per la poca autocrítica feta. El que sí que van trobar una “absència clamorosa i injustificada” és que no parlés de la suposada corrupció a CDC, que pot afectar la “credibilitat” del procés. “Seria molt positiu que qui aspira a ser president se'n preocupés i no hi passés de puntetes”, l'acusava Botran, que no entén com una “picada d'ullet” cap a ells el vessant social de les propostes de Mas, les quals recordava que ja duia en el programa la seva coalició electoral.

Sense entrar en els arguments de la CUP, el republicà Pere Aragonès, que va comparèixer després per Junts pel Sí, va aprofitar el discurs del seu candidat per fer-los una crida més directa que mai a la “responsabilitat”. “Les converses continuen i estan anant bé en els continguts, però cal fer el pas de la investidura per poder-les aplicar”, avisava Aragonès, per a qui molts dels elements aprovats en la resolució d'ahir al matí requereixen un nou govern fort. De fet, encara es mostrava confiat de poder convèncer la CUP perquè no deixi “escapar l'oportunitat”, i contribueixi a investir Mas avui mateix, o dijous en segona votació. “No podem prescindir de cap sector social ni polític per fer la independència”, argumentava, un fet que creu que “pesarà molt” en la decisió de la CUP.

Crítiques de la resta

La resta de partits van coincidir a presentar Mas com un polític acabat que implora el suport de la CUP en els seus plans independentistes en contra de la “majoria” social. Ciutadans li retreia que no retés comptes de la seva gestió en els últims cinc anys i ni tan sols esmentés la paraula corrupció, mentre feia gala d'un discurs “victimista” i evidenciava que “no té projecte més enllà de la independència”, que busca per “escapar” dels seus problemes personals.

Pel PSC, el candidat “no sap on va, i arrossega les institucions i la ciutadania” amb un projecte “sense credibilitat i sense cap mandat democràtic”. Segons ells, Mas és un polític “derrotat i fracassat”, que van lamentar que no fes cap oferta de diàleg ni cap crida als catalans no independentistes, ja que només busca “la supervivència personal”.

El PP va acusar Mas de fer un discurs “adreçat exclusivament al 6,8% d'electors de la CUP”, fet que l'incapacita per governar i l'inhabilita com a interlocutor amb el govern estatal, i li va demanar directament que “abandoni” tant el camí a la independència com l'aspiració a seguir de president. Així, li va retreure que sigui “incapaç” de buscar altres suports, i feia una crida com a candidats a “altres membres de CDC” que “conserven el sentit comú”.

Catalunya Sí que es Pot va discutir la legitimitat i autoritat moral del candidat, i el va acusar de “cínic” per haver obviat els casos de corrupció i haver aprovat mesures antisocials en el passat amb el PP a Madrid. Per a ells, això sí, és “positiu” que Mas fes gala de la “lucidesa de l'ex”: que faci propostes que “només se li poden ocórrer” a un expresident.

De Rajoy a Juncker i Ban Ki-moon

Els serveis jurídics del Parlament no van perdre ni un minut a aplicar la resolució d'inici del procés aprovada al matí i, seguint el punt 9 que l'insta a posar-la en coneixement de l'Estat espanyol, la UE i el conjunt de la comunitat internacional, ahir a la tarda van començar a enviar cartes per comunicar oficialment l'acord, en una acció que seguirà avui. Les missives, signades per la presidenta, Carme Forcadell, inclouen una breu introducció protocol·lària per fer saber que es fa avinent la declaració del Parlament, que s'adjunta tot seguit íntegrament.

Ahir, per exemple, ja es van enviar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy; el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon; el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i el del Parlament, Martin Schulz. També en van sortir dirigides al Consell d'Europa, i fins i tot a l'Organització Internacional de la Francofonia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia