Política

El PSOE retrocedeix, però continua apostant pel canvi

Els socialistes baixen en nombre d'escons i tindran el mínim històric de 85 diputats

Sánchez segueix convidant Podem i C's a una “majoria del canvi”

Andalusia i Extremadura es passen al PP

El PSOE va obtenir ahir el pitjor resultat en escons de la seva història en unes eleccions al Congrés, on només disposarà de 85 diputats, però va aconseguir mantenir el segon lloc i frenar, així, el vaticini de sorpasso de Podem, que li hauria atorgat un paper secundari en el taulell de joc de la política espanyola. Mirant cap a baix, els socialistes agafen una mica d'aire i Sánchez pot continuar mostrant-se com el líder de la formació progressista més votada, però si mira cap amunt el PSOE té un panorama poc optimista, perquè un dels factors negatius de la jornada d'ahir és que el PP ha ampliat la diferència amb 19 diputats més que els aconseguits en les eleccions del 20 de desembre passat. Si fins ara la diferència entre els dos grans partits espanyols era de 33 diputats, ara s'ha ampliat a 52.

Tot i incrementar-se la distància, l'aritmètica resultant de les eleccions d'ahir manté viu el projecte impulsat per Pedro Sánchez després del 20 de desembre de fer sumar els vots socialistes amb els de Podem i de Ciutadans per configurar una majoria alternativa a la del PP. Tot i mesurar molt les seves paraules, el líder socialista va acabar ahir la valoració dels resultats aconseguits ressaltant que “tant al desembre com al juny la ciutadania ha reclamat canvi”, i va reivindicar el seu partit com la formació “més important del canvi”. En la seva intervenció davant la militància, Sánchez va ser molt dur en referir-se a Pablo Iglesias com el responsable de “l'avenç del vot de la dreta” i va arrencar els aplaudiments de la concurrència en reivindicar-se com la “força hegemònica de les esquerres”.

A aquesta mateixa possibilitat d'articular una majoria alternativa al PP, i potser de manera més explícita, s'hi va agafar també ahir a la nit la cap de llista socialista a Catalunya, Meritxell Batet, quan va advertir que la majoria “del canvi” es manté viva i que “s'han perdut sis mesos”.

En comparació amb els comicis de fa sis mesos, el PSOE perd cinc diputats –un dels quals, a Catalunya– però puja una dècima en el percentatge, del 22% aconseguit l'any passat a quasi el 23% d'ahir. En vot absolut, la candidatura encapçalada per Sánchez va quedar molt a prop de repetir els 5,5 milions de vots aconseguits fa mig any.

En clau interna de partit, Sánchez tindrà en els resultats de la comunitat autònoma d'Andalusia un motiu per respirar una mica alleugerit. Des d'ahir, Susana Díaz té alguns motius menys per postular-se a un hipotètic lideratge del PSOE a escala estatal després que el Partit Popular s'imposés a Andalusia còmodament amb vots i escons, girant com un mitjó els resultats del desembre passat.

L'avenç del PP a costa dels socialistes es va produir també a Extremadura, on es van invertir els resultats de fa sis mesos, quan aleshores el PSOE s'hi va imposar. Ahir, a la comunitat que dirigeix Guillermo Fernández Vara, els socialistes van retrocedir un escó, que va anar a parar a Podem. En la pugna pel vot progressista, el PSOE va tornar a perdre la batalla amb la formació que lidera Pablo Iglesias a la comunitat de Madrid.

El final agredolç de la jornada havia tingut un començament desconcertant per a Pedro Sánchez, que al matí va protagonitzar una votació amb esquitxos d'anècdota quan va acudir al seu col·legi electoral de Pozuelo de Alarcón. En ser davant la taula on hi havia les paperetes, es va haver d'ajupir un moment per recollir un sobre que li havia caigut a terra, acció que van aprofitar els fotògrafs per retratar el líder socialista en un gest de postració, per a alguns, presagi de la patacada que se li augurava.

LES FRASES

Al desembre i al juny els ciutadans espanyols han reclamat canvi
Pedro Sánchez
Cap de llista del psoe
La majoria del canvi es manté viva. S'han perdut sis mesos per aplicar noves polítiques
Meritxell Batet
Cap de llista del psc a barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia