Política

En Comú Podem manté el lideratge a Barcelona

La coalició voreja el 26% dels vots, tot i perdre'n 22.000

ERC, que es consolida com a segona força, i el PP, que esdevé tercera, únics que pugen en sufragis

CDC obté el seu pitjor resultat

Una reedició dels resultats del desembre amb lleus matisos. És el que va passar al conjunt de Catalunya i és el que va passar a la seva capital, àmbits on va quedar clar que, mentre Podem es desinfla al conjunt de l'Estat, l'efecte Colau que fa sis mesos va propulsar En Comú Podem continua vigent. La confluència d'esquerres va tornar a guanyar també a Barcelona, i ho va fer amb un 25,7% dels vots, un percentatge molt proper al resultat obtingut el 20 de desembre i que, com llavors, supera en més d'un punt el que li va suposar també la victòria a tot Catalunya. Ara bé, si els comuns es mantenen en percentatge de vots –tot just perden 9 dècimes–, no ho fan en números absoluts: amb una participació del 67,6%, que va caure més de quatre punts i mig, En Comú Podem es va quedar a quasi 22.000 vots dels més de 218.000 obtinguts el desembre passat. És el partit que perd més vot absolut a Barcelona.

De fet, les úniques forces que van pujar ahir en nombre de sufragis a la capital catalana van ser ERC i el PP. Els independentistes s'havien erigit el desembre en segona força amb el seu segon millor resultat a Barcelona des del restabliment de la democràcia, i ahir el van superar amb 17,5 punts percentuals –dos punts llargs més que fa sis mesos– i més de 130.000 vots.

Els populars, que van passar de sisena a tercera força, van pujar encara més. Van ultrapassar els 115.000 vots, és a dir, van obtenir un 15,2 dels emesos, dos punts i mig i 12.000 sufragis per sobre dels obtinguts el 20-D, els pitjors que havien tingut mai. També el PSC va millorar lleument el seu resultat de llavors, que també era el pitjor que se li recordava. Però en aquest cas la millora va ser només percentual, de 8 dècimes.

El principal perjudicat pel salt d'Esquerra Republicana és Convergència (CDC), l'altra força que el 20-D va obtenir els seus pitjors resultats, i que ara, amb les sigles recuperades –fa sis mesos es va presentar sota la marca Democràcia i Llibertat– els empitjora encara més: CDC es va quedar ahir en un 13,5% i va perdre més de 16.000 vots.

Però va ser Ciutadans el gran derrotat, també a Barcelona. Amb un 11,3% i 86.000 vots, la formació d'Albert Rivera es va quedar a 1,8 punts i 20.000 vots dels que havia obtingut en l'anterior cita amb les urnes a la capital catalana.

La repetició de la foto general amb matisos també es va produir districte a districte. Com ja va passar en els comicis del 20-D, la formació encapçalada per Xavier Domènech i apadrinada per l'alcaldessa Ada Colau –que tornava a tancar la llista per Barcelona–, va guanyar en vuit dels deu que integren la ciutat, els mateixos vuit: Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Eixample i Gràcia. Els sis primers, feus tradicionalment socialistes, i els dos últims, dels convergents, que ahir només van guanyar en un: Sarrià-Sant Gervasi. A les Corts, on CDC havia guanyat des del 2008, els primers van ser els populars.

L'anècdota és la millora del PACMA, que creix més d'un 30%: els animalistes van ser escollits fa sis mesos per 8.929 votants. Ahir, van ser-ne més de 12.000. Hi va haver 5.767 vots en blanc.

LA XIFRA

67,6
per cent
va ser la participació a Barcelona, 4,6 punts menys que en les eleccions del 20 de desembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia