Política

C's tampoc pot frenar la sagnia de vots a Catalunya

El partit taronja manté els cinc diputats del 20-D però perd suports a les quatre circumscripcions catalanes

Es deixa més de 100.000 vots pel camí i queda relegat a la sisena posició

Definitivament, el canvi polític a Catalunya no passa per Ciutadans. Després dels resultats decebedors del desembre, la jornada electoral d'ahir va servir per enterrar els auguris de grandesa que havien predominat a la formació taronja després del 27 de setembre. Amb gairebé el 100 per cent escrutat, la formació taronja aconseguia revalidar in extremis els cinc diputats del 20-D però amb només un 10,9 per cent dels vots emesos i una davallada consolidada arreu del territori, que relega la formació taronja a la sisena posició.

De fet, durant bona part de l'escrutini la formació veia perillar tant el diputat per Tarragona com el quart escó aconseguit a Barcelona. Tot i l'alegria d'última hora, els resultats no eren per llançar coets: perdien més de 100.000 vots i dos punts percentuals en comparació amb el desembre. Les dades són encara més demolidores si es comparen amb els resultats del 27-S. Llavors Ciutadans aconseguia un 17,9 per cent dels vots, 7 punts més que els aconseguits ahir. El canvi d'estratègia de la formació taronja a Catalunya, intentant exhibir la seva catalanitat amb la presència d'eslògans i cartells específics per al Principat, i els esforços per distanciar-se del Partit Popular, no han donat resultats a la candidatura de Juan Carlos Girauta. Tampoc les apostes de redefinir el programa electoral del partit per matisar i “explicar millor” les propostes més polèmiques del partit a les eleccions del 20-D, com ara el contracte únic i l'abolició de “l'asimetria per qüestions de sexe”, han creat efecte en un partit que va advocar durant mesos per un pacte a tres amb el PP i el PSOE.

C's, però, no renuncia a tenir un paper destacat a La Moncloa. “A la vista de les sumes sembla que seguim sent decisius”, sentenciava el cap de llista de Ciutadans a Barcelona durant la valoració dels resultats, en què va considerar haver “complert l'objectiu” de mantenir els cinc escons a Catalunya.

La realitat, però, mostra que la formació perd suport a les quatre circumscripcions catalanes. A Barcelona, aconsegueix quatre escons però passa del 13,5 per cent dels vots del 20-D a un 11,5 i perd més de 100.000 vots. També a Tarragona, tot i conservar l'escó aconseguit en els darrers comicis, té una baixada de dos punts i mig, i a Girona i Lleida (on ja no va aconseguir representació el 20-D) també experimenta un sotrac de dos punts.

Hores abans, quan la formació temia la confirmació dels pitjors auguris, el portaveu de la formació al Parlament de Catalunya trencava una llança contra el sistema electoral espanyol, assegurant que la forma de repartició d'escons els perjudica. També Girauta denunciava la llei electoral assegurant que “no té sentit” l'actual fórmula i va anunciar que la reforma de la llei electoral serà “el primer” que faran al Congrés. Curiosament, la mateixa llei electoral que criticaven era la que els concedia un escó a Tarragona, amb un 11,3 per cent dels vots. Els mateixos escons que aconseguiria En Comú Podem tot i acumular gairebé el 22 per cent dels sufragis. També a Barcelona C's s'enduia l'últim escó. N'aconseguia quatre. Els mateixos que CDC i el PP, però amb uns quants milers de vots menys.

LES FRASES

A la vista de les sumes, sembla que seguim sent decisius
Juan Carlos Girauta
cap de llista de c's a barcelona
La llei electoral és complicada per als partits que no formem part del bipartidisme
Carlos Carrizosa
Portaveu de c's al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia