Política

L'executiva i els ‘barons' del PSOE es revolten contra la consulta acordada del PSC

La direcció confia que el referèndum a la canadenca no prosperi

L'asturià Javier Fernández invoca els límits del text de Granada i insta Iceta a revisar-lo

El PSOE conviu des de la nit electoral del 26 de juny amb l'anomalia de tenir el líder desaparegut, però el buit al timó de Ferraz no va impedir ahir que la proposta de referèndum acordat amb l'Estat que planteja el PSC provoqués una revolta a l'executiva del PSOE i entre els barons autonòmics. En nom de l'executiva federal, la secretària de participació, María González Veracruz, no va amagar que l'esperança de Ferraz és que la idea d'una consulta a la canadenca ni tan sols prosperi i que la ponència decaigui en el 13è congrés del PSC, que es farà del 4 al 6 de novembre. “El que necessita aquest país és un referèndum constitucional perquè tots els espanyols, en el marc de la Constitució, votem sobre la unió i no sobre la separació”, va etzibar González Veracruz.

El que dicta l'executiva del PSOE és respectat pel PSC, perquè el full de ruta dels socialistes catalans preveu en primer lloc un referèndum sobre una Constitució reformada i, només en cas de tenir un no majoritari a Catalunya, aleshores s'obriria la possibilitat d'un referèndum –ara sí sobre la independència– pactat com el del Quebec. Es tracta d'un horitzó que no arribaria mai abans de dues legislatures, perquè, d'acord amb el títol desè de la carta magna, un referèndum constitucional implica la dissolució de les Corts i que les següents Corts el ratifiquin.

Des d'Astúries i en nom dels barons, Javier Fernández va denunciar una vulneració de la Declaració de Granada que el PSOE va firmar el juliol del 2013. “La qüestió territorial està molt clara en la Declaració de Granada i el PSC excedeix aquesta posició, hauran de revisar-la”, va exigir. El president d'Astúries va rastrejar els firmants per recordar a Iceta que el text de Granada té la firma de Pere Navarro, en nom del PSC. El PSOE té un comitè federal el 9 de juliol i, tot i que el tema central és què votar en una investidura de Rajoy, la pugna territorial torna a emergir. A set dies de la cita a Ferraz, Fernández ja avisa que el PSOE no es mourà: “Qui ha de reflexionar és el PSC.”

De Santillana a Granada

Si Rodríguez Zapatero va dictar el rumb autonòmic el 2003 a Santillana del Mar (Cantàbria), l'actual carta de navegació del PSOE no és deguda a Pedro Sánchez, sinó que és una herència d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Enmig de la pugna entre baronies, Granada no cita Catalunya però sí que invoca “singularitats”. “Necessitem reformar la Constitució per incorporar els fets diferencials i les singularitats polítiques, institucionals, territorials i lingüístiques que són expressió de la nostra diversitat”, diu el text.

En el passat recent, el president d'Astúries, afí a l'andalusa Susana Díaz, ja s'ha significat per la seva animadversió al PSC, com quan Iceta i Xavier Domènech (En Comú Podem), van iniciar a l'abril un diàleg sobre l'encaix de Catalunya. “No m'importa absolutament res el que pugui dir el líder del PSC”, va sentenciar aleshores l'asturià Fernández.

LA FRASE

La qüestió territorial està molt clara en la Declaració de Granada i el PSC s'excedeix; haurà de revisar-la
Javier Fernández
president d'astúries


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia