Successos

L’Audiència de Barcelona obliga a reobrir un cas de maltractament al CIE i cita tres policies com a investigats

La sala constata “irregularitats” en la investigació policial dels fets

L’Audiència Provincial de Barcelona ha acordat reobrir la investigació d’un cas de presumpte maltractament al CIE. La sala ha admès el recurs d’apel·lació interposat pel denunciant i ordena ara la continuació de la causa, que s’havia arxivat en instrucció.

Segons la interlocutòria, l’Audiència cita els tres policials implicats com a investigats i acorda la declaració testifical del denunciant, a qui se li haurà de fer un reconeixement per part del metge forense. La interlocutòria també constata “irregularitats” en la investigació policial i ordena que s’investiguin.

Els fets es remunten a fa prop d’un any, quan l’intern del CIE va formular una queixa el 4 de desembre del 2019 explicant que un funcionari de la policia l’havia fet caure per les escales i que algú l’havia arrossegat pel tram següent. Aquella mateixa nit va intentar suïcidar-se, però no va poder per la intervenció d’alguns companys.

En la interlocutòria, els magistrats constaten que no hi ha imatges del moment inicial en què l’intern cau per les escales, però sí quan un funcionari l’arrossega per terra i apunten que no s’ha proporcionat cap explicació “raonable” sobre els motius pels quals les càmeres no capten el lloc on s’hauria produït l’agressió.

A part d’aquesta “irregularitat” també exposen que els funcionaris del centre no van informar del suposat intent d’autolesió de l’intern i l’informe d’assistència tampoc recull cap dany corporal, més enllà d’ansietat i dolor al maluc. “Tanmateix, és evident que va arribar a caure per les escales, fet que posa en dubte l’exhaustivitat del reconeixement”, recull el text.

A més, també qüestionen les raons per les quals no s’ha identificat els metges que van fer el reconeixement i es denuncia que en els parts assistencials únicament es faci referència a ’Servei Mèdic CIE Barcelona’.

Per tot plegat, la sala acorda citar els tres policies com a investigats i sol·licita demanar còpies de les queixes presentades al CIE pel denunciant, un informe sobre les càmeres de gravació del centre, identificar els facultatius i, si n’hi ha, còpia de l’expedient intern fet pel centre o el Cos Nacional de Policia.

En la resolució, l’Audiència reconeix que en un context “coercitiu” com el que es troben les persones privades de llibertat, les possibilitats d’abús sempre són “latents” i afirma que les investigacions “efectives” davant de sospites de comissió de delictes són “un mecanisme indispensable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia