Els tres menors acusats de l'agressió mortal d'Esparreguera diuen que va ser un accident

La fiscalia manté que volien posar fi a la vida del marit de l'alcaldessa i demana fins a sis anys d'internament per als nois

«És un cas lamentable, una desgràcia fortuïta.» Xavier León, advocat d'un dels menors acusats de la mort del marit de l'alcaldessa d'Esparreguera, definia ahir amb aquestes paraules el cop mortal que va rebre José Luis Pérez Barroso, de 52 anys, la nit del 17 d'agost de l'any passat. Aquell diumenge, Julio (que ara ja té 18 anys), Aitor (de 17 anys) i Jahdai (de 15) es van reunir amb altres nois a l'Ateneu, ja que l'immoble alberga un bar musical. Cap a les deu de la nit, va arribar al local el marit de la socialista Paca Fosalba i, a l'entrada, va trobar-se amb els menors. La víctima, que ja els coneixia, suposadament els va retreure el seu comportament incívic i després va entrar al bar a prendre una consumició. A partir d'aquí, la versió que van explicar els nois ahir, durant la primera sessió del judici, difereix de la que mantenen les acusacions.

Segons la fiscalia i la família de la víctima, Julio i Aitor van apropar-se a Pérez Barroso mentre era a l'Ateneu per increpar-lo, però ell no els va fer cas. Per això, suposadament van decidir esperar-lo al carrer i seguir-lo per clavar-li una pallissa. Els nois haurien perseguit la víctima fins al carrer Sant Antoni, on suposadament el van increpar per provocar-lo. L'home va acabar girant-se i els joves es van encarar amb ell. «Sou molt valents els tres contra un», els va etzibar abans de continuar caminant. Els menors van increpar-lo de nou i, quan Pérez Barroso va tornar a girar-se, suposadament el van agredir. En concret, segons les acusacions, Julio va aprofitar que sap taekwondo i li va clavar una «violenta» puntada de peu a la cara que el va fer caure d'esquena. Pérez Barroso es va donar un cop al cap i va quedar estirat a terra. Els menors van fugir després de comprovar que no es movia i la víctima, que va entrar en coma, va morir una setmana després a l'hospital.

La fiscalia considera que els menors van actuar de «comú acord» i aprofitant que la seva situació de «superioritat disminuïa la possibilitat que [la víctima] es pogués defensar». Segons León, però, de la declaració dels menors i de diversos testimonis es desprèn que Pérez Barroso tenia problemes amb les drogues i l'alcohol i que, per tant, és possible que caigués més fàcilment. Pel que fa als tres acusats, van mantenir que va ser la víctima qui es va enfrontar a ells per forçar una baralla, versió que alguns testimonis van contradir en afirmar que van ser ells els que van buscar brega. De moment, la fiscalia sol·licita sis anys d'internament i quatre de llibertat vigilada per a Julio i Aitor. Per a Jahdai, en canvi, demana quatre anys d'internament i tres de llibertat vigilada. D'altra banda, també volen que els menors i els seus pares indemnitzin amb 350.000 euros la família de la víctima, petició que l'acusació particular eleva a 550.000 euros. Els nois estan actualment en llibertat vigilada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.