Successos

Frenen l’incendi del Voló a 5 km d’arribar a l’Empordà

Les flames han devorat prop de 190 hectàrees i han obligat a mobilitzar 400 bombers francesos i catalans

Els bombers donen per controlat el foc que cremava al peu del massís de l’Albera

Els Bombers van poder parar finalment el virulent incendi que es va declarar divendres a la tarda al Voló. El van frenar a tan sols 5 quilòmetres de sobrepassar la frontera amb les comarques gironines. Les flames han arrasat unes 190 hectàrees de vegetació forestal. Prop de 400 efectius dels Pompiers, amb el suport dels Bombers de la Generalitat, van treballar tota la nit amb una setantena de vehicles a la zona. A primera hora d’aquest dissabte, els Bombers de la Generalitat i del GRAF es van retirar de l’incendi, on van quedar treballant només efectius del cos de bombers de l’Estat francès. En total, en l’extinció de l’incendi, hi van participar una quinzena de dotacions d’equips catalans.

El fum i el risc que les flames afectessin l’autopista van obligar a tallar-la gran part de la nit i matinada. Per tant, no es va poder circular entre els peatges de l’A-9 al Voló i de l’AP-7 a la Jonquera (fet que va obligar a desviar tots els camions cap als aparcaments). També es va tallar la carretera D-900, que és la que entra a l’Estat francès pel Pertús. Com a conseqüència del tancament de l’autopista durant part de la nit, a les nou del matí hi havia 3 quilòmetres de retencions a l’A-9 en direcció Catalunya, entre Tresserra i el Voló Sud, segons el servei francès d’informació sobre el trànsit.

Ja dissabte a la tarda, els Bombers van donar per controlat l’incendi forestal que afectava el Rosselló. Tot i això, van advertir que cal estar alerta les pròximes hores per assegurar-se que no revifi. En tot cas, caldrà estar atents sobretot a l’evolució del vent. A la Jonquera, uns 8 quilòmetres al sud del punt de l’incendi, la tramuntana bufava la tarda de divendres amb moderada intensitat i amb alguna ràfega destacable. Al vespre es va mantenir entre 25 i 30 km/h amb cops de fins a 55 km/h.

El telèfon d’emergències 112 va rebre una vuitantena de trucades per la columna de fum que es veia des de diferents punts de l’Alt Empordà i la seva olor es va flairar a gran part de les comarques gironines.

Investigació

La policia francesa ha iniciat una investigació per determinar les causes i les circumstàncies exactes que van provocar les flames.

Una cinquantena d’efectius de bombers de l’Estat francès continuaran tota la nit en les tasques d’extinció de l’incendi, que està actiu des de divendres a les cinc de la tarda. Avui al matí és previst que tornin a actuar els mitjans aeris per ajudar en les tasques als mitjans terrestres.

LES XIFRES

15
efectius
dels Bombers de la Generalitat i els GRAE van treballar conjuntament amb els bombers de l’Estat francès.
80
trucades
van rebre el 112 per la columna de fum que es veia des de diferents punts de l’Alt Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia