Un assassinat cada 4 dies a Catalunya

Vuitanta-vuit persones van morir de resultes de vuitanta-un actes criminals i el 85% dels casos han estat resolts

10 de gener Assassinen a ganivetades Josep Sayols Vila, un jubilat de Blanes, al garatge de casa seva. Detenen David Pérez, un pintor de 29 anys, que vivia de lloguer en un dels pisos, propietat de Sayols, i que tenia un conflicte amb l'arrendatari per impagament dels rebuts. Ell es declara innocent però una taca de sang de la víctima en una peça de roba trobada a casa seva l'incrimina.

18 de gener Un noi espanyol de 21 anys apunyala de matinada un noi marroquí al mig del carrer a Barcelona. Els Mossos van detenir l'agressor.

18 de gener Una dona atropella mortalment el seu company d'habitatge a Canyelles. Tots dos anaven ebris. Es van discutir dins del cotxe i quan ell va baixar, la dona el va envestir.

18 de gener Troben un home jove mort i en avançat estat de descomposició en un descampat d'Aitona. Un home de 70 anys que anava a mirar els bucs el va trobar. La víctima, gràcies a un retrat robot, va ser identificada com un immigrant marroquí que traficava a Aitona. A l'abril detenen quatre persones en relació amb el crim: dos veïns de Maials i dos de l'Hospitalet de Llobregat. El jove havia estat fortament apallissat, com sembla, a cops de pala.

22 de gener Un home de 35 anys en mata un de 65 arran d'una discussió de trànsit a l'aparcament de l'hospital de Bellvitge de Barcelona.

25 de gener Un home marroquí amb antecedents per tràfic de droga mor tirotejat davant de la discoteca Marrakech, abans Tutankamon, situada a Gavà, arran de l'autovia de Castelldefels. Els Mossos van buscar-ne el sospitós, Ahmed Kh-tira, a la zona de l'Empordà, sobretot a Roses i la Jonquera.

25 de gener Una dona que buscava llenya troba el cadàver d'una dona despullada que només duia un mitjó, a Gavà, a prop del barri de Can Espinós. No ha transcendit que la víctima hagi estat identificada

28 de gener Un home de l'Hospitalet de Llobregat, José Luís Núñez, mata la seva germana Juani després d'una disputa. També va ferir el seu nebot.

30 de gener Troben un home cremat a sota d'un desaigüe de la carretera a Segur de Calafell. Un home que passejava el gos va avisar que hi havia un foc de matolls i quan hi van anar els bombers van trobar-hi el cadàver.

30 de gener Troben un home calcinat a dins d'un cotxe que feia temps que estava abandonat a prop de l'estació de Manresa. No es descarta una mort accidental.

1 de febrer Una prostituta dominicana en mata una altra en un prostíbul de carretera, a Granollers. Es van barallar a ganivetades. La víctima era nigeriana.

9 de febrer Un home mata d'un tret al cap Felix Martínez Touriño, director de l'empresa que gestiona el Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Va ser un crim per encàrrec orquestrat per Manuel Moreno Blancas, el cap d'audiovisuals de l'empresa, que Touriño tenia intenció d'acomiadar i el mercenari que va executar el crim va ser Jorge Andrés Madrid. La germana de Moreno, Maria Pilar, va ser l'encarregada de contractar, a través del seu marit, Sahir Sánchez Zuluaga, els sicaris que havien d'executar el crim: cinc colombians i un peruà.

13 de febrer Troben un matrimoni gran mort i ja momificat en un pis de l'Hospitalet de Llobregat i detenen el seu fill, José Francisco López Sánchez

16 de febrer Troben morta en un canal de Santa Margarida, a Roses, una noia que feia de prostituta a la C-260, Vasirka Velikova Vancheva, de 22 anys i búlgara. Van empresonar el seu proxeneta, el búlgar Tamer Mustafov. Els Mossos també van detenir un grup de proxenetes búlgars sospitosos d'encobrir el crim, però aquests van quedar en llibertat.

22 de febrer Un home bolivià de 53 anys mor apunyalat durant una batussa multitudinària a la boca del metro de l'Hospitalet de Llobregat. Era a la matinada i venien de gresca. L'endemà van detenir set homes al Prat de Llobregat que se'n volien anar als seus països, Hondures i Equador. Al cap d'uns dies van detenir un hondureny, considerat autor material.

27 de febrer Maten a punyalades Elena Beltran Navarro, empleada del bar La Solana Gallega, molt proper a la Sagrada Família de Barcelona. El bar era tancat i la van trobar en un menjador. Van interrogar el seu company i altra gent del seu cercle però el cas resta pendent.

8 de març Detenen quatre nois gitanos veïns de Sant Adrià del Besós acusats de la mort a punyalades d'un noi al barri del Poble Nou de Barcelona i d'haver-ne deixat ferit un altre. Els fets van passar la mateixa matinada.

15 de març Un veí d'Altafulla, Saturnino Fernández, de 39 anys, que treballava de guarda de seguretat, mata la seva excompanya, Maria del Mar Cordoba, després de recollir-la a l'aeroport i de passar la nit amb ella a Barcelona, i abandona el cadàver a dins del maleter del cotxe que va deixar aparcat al peatge de Torredembarra. Després va confessar el crim per telèfon a la mare d'ella i als Mossos, i es va entregar.

27 de març Juan Manuel Mata mor a mans de José Francisco Jiménez, company de la seva exdona, a Alfarràs

2 d'abril Josep Collell, un veí de Vidreres, mata la seva filla Consolin, disminuïda psíquica, tirant-la al pou de Can Cluquis de Vidreres i després s'hi tira ell.

5 d'abril. Jordi Rigol, un home de 40 anys que patia esquizofrènia, mata la seva mare a Torrelles de Llobregat. Quan els Mossos hi van anar, es va resistir fortament i els va tirar coses pel cap.

6 d'abril Troben una dona morta al seu pis del barri de Sant Martí de Barcelona.

7 d'abril Troben mort un pastor d'Ulldecona, un noi romanès que el dia abans havia desaparegut juntament amb el seu ramat quan anava a pasturar. El cadàver, amb signes de violència, era a dins d'una sèquia. El gos va tornar el ramat a la granja.

14 d'abril Rafael Cacho, de 42 anys i veí de Móra d'Ebre, mata el seu pare, que estava impossibilitat, i després intenta suïcidar-se

15 d'abril Troben un home ferit de mort dins d'un cotxe a Seva i hores després detenen un magribí de 37 anys, veí de Sant Miquel de Balanyà, com a sospitós d'aquest crim

16 d'abril Un home de 51 anys, Joan Sala Sobirà, mata la seva mare, de 81, disparant-li amb un arma de la Guerra Civil, a Cardona (Bages).

27 d'abril Maten un rodamón en un edifici abandonat d'Alcanar i detenen cinc indigents més. Tots són estrangers.

2 de maig Troben un cadàver calcinat al costat d'una carretera a Castellfollit del Boix (Bages). El 27 d'octubre van detenir dos nois, veïns d'Igualada, en relació amb el crim. La víctima era Manuel del Corral, de 22 anys.

7 de maig Assassinen a ganivetades Mohamed Badaqui, de 55 anys i veí de Vilafant, en un descampat de Figueres. L'agressor, Joan Rivera Pons, comprava droga a Badaqui.

7 de maig Maten a ganivetades Jefry, un noi peruà, que anava celebrant la victòria del Barça pel carrer, a Barcelona. Al novembre van ser detinguts quatre membres dels Ñetas, tres peruans i un veneçolà.

9 de maig Un noi dominicà en mata un altre de la mateixa nacionalitat a punyalades durant una disputa a Terrassa. Es van fer dues detencions.

12 de maig Un home mata a punyalades l'exmarit de la seva parella a Castellbell i el Vilar (Bages). Víctima i homicida són eslovacs.

12 de maig Troben el cos d'una dona esquarterada a Rubí. S'acaba identificant com Miriem Zahour, veïna de Badalona, que estava desapareguda des del 8 de maig i empresonen el seu marit, Karem Himidi,

17 de maig Troben un home assassinat en una casa abandonada on solen viure-hi rodamons, a Esplugues de Llobregat

20 de maig Assassinen a trets, a Sant Joan Despí, Hristo Vasileu Hristov, un búlgar considerat membre d'una banda de lladres violents que havia estat jutjat i absolt per l'homicidi d'un traficant a Cardedeu. A l'octubre van detenir, a Barcelona, un noi colombià de 23 anys.

26 de maig Un xinès mata a ganivetades una parella, també xinesa, a la Barceloneta, a Barcelona. Tot indica que el mòbil del crim va ser la gelosia perquè l'homicida, que va ser detingut, havia tingut una relació amb la noia morta.

28 de maig Un cuiner d'una braseria de Barcelona mata el seu ajudant d'una ganivetada mentre treballaven a la cuina i fuig. El sospitós, de nacionalitat marroquina com la víctima, va ser detingut a Santa Coloma de Gramenet.

31 de maig Un noi holandès mata la seva companya al mig del carrer a Malgrat de Mar i després s'autolesiona. El detenen i l'hospitalitzen.

3 de juny Un jove portuguès veí de Barberà del Vallès mata la seva xicota, espanyola, a punyalades en un bar d'un àrea de servei de l'A-2 a Abrera, al Baix Llobregat.

26 de juny Maten a trets un noi espanyol a dins d'un pis a Olesa de Montserrat. A l'agost van detenir-ne el suposat autor, un nord-americà, a Madrid.

7 de juliol. Maten a ganivetades, a Sitges, un noi, Joel Rodríguez, el Portu, veí d'Olivella. Van detenir quatre persones. Els quatre detinguts tenen entre 19 i 28 anys, tres eren de nacionalitat espanyola i un de dominicana.

12 de juliol. Un indigent de 50 anys, veí de Mataró, és apallissat i mor a l'hospital. Detenen dos indigents, un home i una dona. Sembla que el van apallissar perquè li reclamaven dos euros.

14 de juliol. Un home xinès s'entrega a la comissaria dels Mossos i confessa que ha matat tres familiars seus, un matrimoni i la seva filla, també xinesos. Els cadàvers van ser localitzats en un basar del carrer Dante Alighieri, al districte d'Horta-Guinardó, a Barcelona.

26 de juliol troben mort a Vilanova i la Geltrú, un veí de la població, estès a terra amb un cop al cap. El 6 de setembre detenen dos homes gitanos de la població acusats d'haver-lo colpejat, possiblement per robar-lo.

28 de juliol. Detenen a l'Hospitalet de Llobregat un home de 40 anys que va matar el seu germà, tots dos, de nacionalitat espanyola.

29 de juliol Detenen a Barcelona una dona ucraïnesa acusada d'haver deixat morir el seu nadó acabat de néixer que va parir a casa seva.

29 de juliol Un indigent en mata un altra a l'accés a l'estació de Sants de Barcelona i els Mossos el detenen. Víctima i homicida són espanyols.

juliol Assassinen el capità d'un barco atracat al port de Barcelona per robar-li els diners de la caixa. Al novembre van detenir un ghanès de 54 anys acusat d'aquest crim i d'haver malferit dos capitans més en qüestió d'un any i mig. El ghanès es feia passar per venedor ambulant i assaltava els vaixells quan arribaven, colpejant els capitans a la cabina

30 de juliol Troben morts dins del congelador de casa seva, a Abrera, Hugo Ferrer Medrano, de 30 anys, i la seva xicota, Xianzhi Liang, de 26 anys, que estava embarassada. Van detenir a l'Estat francès el germà del noi, Héctor Ferrer Medrano i la seva xicota, Susana Pérez Marraco, que vivien a la mateixa casa de les víctimes i que va fugir després del crim.

1 d'agost Maten d'un tret l'empresari Santiago Mir, de Lleida, durant un assalt perpetrat per quatre encaputxats a casa seva.

13 d'agost Un noi algerià mor apunyalat per un altre algerià al mig del carrer Hospital, al barri del Raval, de Barcelona.

19 d'agost Troben mort dins d'un cotxe un veí de Tàrrega, de 38 anys, a la Llitera, la comarca de la Franja de Ponent. Van detenir una dona de 52 anys que segurament n'era la companya sentimental.

25 d'agost Daniel Doya, un noi de 20 anys, és detingut acusat d'haver matat d'un tret al cap la seva dona, de 22, embarassada de 9 mesos. Els metges aconsegueixen salvar el nadó. Els fets van passar a l'ascensor del bloc on vivien, al barri de la Guineueta de Barcelona. El nadó també va acabar morint.

30 d'agost Un home colombià de 49 anys, Manuel Florez Zuleta, mata a ganivetades la seva dona, Maria Robiria Vasco, també colombiana, de 42 anys, a casa seva, a Badalona.

6 de setembre Un noi dominicà de 19 anys mor apunyalat a les portes de la discoteca Bachata de Sabadell. L'endemà mateix els Mossos van detenir un menor, veí de l'Hospitalet de Llobregat, acusat de ser l'autor material de l'agressió.

17 de setembre Maten a trets Daniel Jeffrey Martínez, de 21 anys i nacionalitat equatoriana, al barri de Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat. Al novembre els Mossos van detenir cinc joves hondurenys que es consideren membres dels Latin Kings. Tot indica que aquest crim va ser la revenja per la mort del jove de Sabadell.

18 de setembre Assassinen a cops, a Roses, Rafael Mora Torrent, de 41 anys, empleat de «la Caixa», destinat al departament de recuperació de morosos. Van detenir Porfirio Fernández Terrón, company sentimental de l'exdona de la víctima.

21 de setembre Troben el cadàver d'una dona a dins d'una maleta abandonada a la Gran Via de Barcelona, a davant de l'edifici La Campana. Era Hilda Cayasire, una noia boliviana, veïna de Sant Pere de Ribes, que havia estat assassinada pel seu home Lorenzo Catari, que la va dur morta dins de la maleta fins a Barcelona amb un autobús de línia.

25 de setembre Troben el cadàver de l'escenògraf Amadeu Sans dins d'un armari a casa seva, a Tarragona. Els Mossos van detenir tres persones pel crim, una d'elles per encobriment.

28 de setembre Mor el treballador de l'hotel AC de Barcelona que va ser apallissat durant les festes de la Mercè per uns joves a qui no va deixar entrar al lavabo de l'hotel. Un noi es va entregar, però el van posar en llibertat després que algun testimoni l'exculpés.

3 d'octubre Maten a ganivetades un noi sud-americà als lavabos d'un bar de Vilanova i la Geltrú. Els Mossos detenen dos equatorians i un colombià.

4 d'octubre Un home de 54 anys, Lluís Muñoz, va matar a trets la seva dona, Josefina Ruiz, de 48 anys, a Vila-seca i després se suïcida. S'estaven divorciant i ell havia de marxar del pis.

8 d'octubre Maten a trets un home bolivià al menjador de casa seva, al barri de la Sagrera de Barcelona. L'autor va sortir pels terrats. No ha transcendit que hagi estat detingut.

8 d'octubre Un noi alemany, menor d'edat, clava una ganivetada al coll a un compatriota, amb qui estava de vacances en un hotel de Calella. La víctima va morir al cap d'uns dies i el menor va ser detingut però posat en llibertat i va marxar a Alemanya, país que s'ha ofert per jutjar-lo.

8 d'octubre Troben el cadàver, ja esquelètic, d'una noia a l'àrea de descans del Pont del Dimoni de l'autopista AP-7 a Tarragona. No ha transcendit que hagi estat identificada.

9 d'octubre Troben morta Reyes Rodríguez, una dona de 40 anys, espanyola, a casa seva, a Reus. Tenia un cop al cap. Van detenir el company però va quedar lliure

10 d'octubre Assassinen a ganivetades un georgià, en un pis sobreocupat de Barcelona, i van detenir un altre georgià acusat de l'homicidi.

11 d'octubre Un caçador troba el cadàver d'un home en avançat estat de descomposició, en un bosc de Balaguer. Tot indica que es tracta d'una mort violenta.

20 d'octubre Josep Maria Oliveras Esteve, de 58 anys, veí de Begues (Baix Llobregat) mata el seu fill, de 19 anys, que tenia brots esquizofrènics i després s'entrega als Mossos.

27 d'octubre Un noi xinès de 16 anys mata la seva mare i el company de la seva mare a Tortosa.

31 d'octubre Un home de 70 anys mata el seu company de pis, de 61, a Barcelona perquè feia massa soroll i després s'entrega a la Policía Nacional.

7 de novembre Troben enterrat a Ullastrell el cadàver d'un empresari, Juan José Benedet, suposadament assassinat al gener per un grup de sicaris que també extorquien un altre empresari a qui amenaçaven d'implicar-lo en el crim si no pagava 700.000 euros. La Guàrdia Civil va detenir un altre empresari, Francisco Tudela, acusat d'haver encarregat aquest crim. En total es van detenir deu persones, de nacionalitats portuguesa, espanyola i porto-riquenya, implicats en la trama d'extorsions i assassinats.

7 de novembre Un home de Girona, Ignacio Fernando Suárez Ventaja, de 35 anys, mor apunyalat per José Luís Arcile Acal, de 40 anys, després d'una batussa al bar Cal Tiet de la plaça del Barco.

18 de novembre Maten a trets un veí del Prat de Llobregat de 47 anys amb antecedents per tràfic de droga a dins d'un pàrquing de Sabadell.

novembre Un noi romanès mata la seva companya a Pineda de Mar i la tira al contenidor. Des de romania, va confessar el crim i la policia es va posar a buscar el cadàver a la incineradora de Mataró tot i encara no ha estat trobat.

28 de novembre Tres gitanos moren, dos dels quals a trets i un apunyalat, durant una batussa per un conflicte arran d'un casament d'una parella de diferents clans que uns d'ells no aprovava. La llei gitana es va posar en marxa i un clan va haver de fugir.

2 de desembre Detenen un veí de Sabadell acusat d'haver matat una dona, prostituta, que havia desaparegut, i que va ser trobada al pis d'ell. En el moment de la detenció, l'home intentava emparedar el cos a la cuina.

8 de desembre Mor a Platja d'Aro Sergio Suárez, un nadó de 24 dies, i els Mossos detenen el seu pare. Es tracta d'Alejandro Suárez, de 22 anys, acusat d'homicidi dolós. Aquest noi deia que el nadó li havia caigut accidentalment del sofà, però les ferides que tenia el nen eren moltes i no es corresponien amb una caiguda d'aquestes característiques.

19 de desembre Maten un noi marroquí, veí de Viladrau, a ganivetades en el local Salsabor de Vic i detenen tres equatorians i dos colombians.

26 de desembre

Maten a punyalades Ahmed El Younoussi a la Jonquera i després, el suposat autor, Mohamed El Hardaj a més d'un altre implicat en la baralla s'entreguen voluntàriament. Aquest assassinat va tenir lloc a la sortida de la discoteca Defi Nigth. Els Mossos encara busquen un tercer implicat en aquesta batussa mortal.

El metge que sobreviu a un crim per encàrrec

Ernesto Luís Gonzàlez Riscos, un metge de Blanes que va estar expulsat de forense després que simulés més d'un cop la mort de la seva mare per justificar les incompareixences als jutjats, tenia tots els números per formar part de les persones assassinades durant el 2009. Però va sobreviure al que, segons les hipòtesis policials, va ser un crim per encàrrec ordit per la seva dona Alicia Pagan Rodríguez, que hauria llogat dos sicaris, Lluís Maria Santos Ortega i Edwin José Cava Fermín, perquè posessin fi a la vida de Gonzàlez Riscos. La matinada del 9 d'octubre Gonzàlez Riscos, que anava dins del seu cotxe amb la seva dona i els dos homes que ella hauria contractat, va ser tirotejat en un descampat entre Tordera i Blanes i va rebre quatre impactes de bala, del calibre 22, al cap. Un cop estès a terra, tot i que conscient, es va fer el mort i així el van abandonar. Però les bales, una de les quals, encara la té allotjada al crani, no el van matar i el metge va poder anar a demanar ajut i es va recuperar. Ell encara defensa la innocència de la seva dona, i fins i tot la va a veure a la presó, on ella i els sicaris van anar a parar.

Els nois de la «mara»

Algunes de les detencions practicades pels Mossos en relació amb els crims perpetrats durant el 2009 demostren que a Catalunya hi ha establerts membres de les bandes llatinoamericanes o maras que funcionen seguint les bases instaurades al seus països d'origen. Per exemple, els joves hondurenys que van ser detinguts en relació amb el crim del jove equatorià daniel Jeffrey Martínez a l'Hospitalet de Llobregat són considerats membres dels Latin Kings i tot indica que el crim va ser la revenja per l'assassinat anterior d'un jove dominicà a Sabadell. També van ser detinguts quatre membres dels Ñetas, tres peruans i un veneçolà, per l'assassinat, al maig, d'un jove peruà que anava pel carrer, a Barcelona, tot celebrant la victòria del Barça amb uns amics. També s'ha detectat la presència de les anomenades Mara Salvatrucha i Mara S-18 dues de les bandes que són considerades com les més violentes. Precisament, els Mossos van vincular amb la Mara Salvatrucha alguns dels nois hondurenys que aquest mes seran jutjats a l'Audiència de Girona per l'assassinat d'un jove dominicà, al gener del 2007, a les portes de la discoteca Enjoy Latino de Girona. L'arma del crim va ser una «xilena», una escopeta de fabricació casolana molt usada per les bandes llatinoamericanes.

Catalans assassinats a Xile i a Londres

Josep Rubau Solés, un empresari nascut a Palau Sator fa 77 anys va morir assassinat a la localitat xilena de Pichilemu, entre els dies 13 i 14 d'agost. Tot indica que Rubau, que es dedicava als negocis immobiliaris, va arribar al seu domicili i va sorprendre uns lladres, que van atacar-lo amb molta violència amb un ganivet i amb un bat de beisbol. L'empleada de la neteja el va trobar mort. Rubau havia dirigit l'hotel Cap sa Sal de Begur, i també va muntar un supermercat a Palamós i va ser el director d'un càmping a Empuriabrava. Havia publicat Quién mató a Cristóbal Colon. No hi ha constància que la policia de Xile n'hagi detingut els assassins.

Una executiva catalana, Olga Pleguezuelos, de 35 anys, natural de Granollers, va ser trobada assassinada al seu apartament de Londres. En aquest cas, Scotland Yark va detenir el marit de Pleguezuelos, Mark Campbell, de 53 anys, fundador de l'empresa Gem Lifestyle per la qual també treballava Pleguezuelos, i que estava tramitant la creació del gram casino que es projecta de fer a la zona dels Monegros, a l'Aragó. Però recentment, la noia s'havia desvinculat del projecte i hi havia desavinences entre la parella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.