Detingut a Tarragona un dels atracadors de bancs més buscat de l'Estat espanyol

El lladre, que vivia a Cambrils, havia atracat tretze sucursals des del 2005 i havia robat més de 300.000 euros

Juan José Santa María va sortir de la presó el 2005 i des de llavors no havia parat d'assaltar bancs. El primer atracament el va cometre el 9 de maig del mateix any en una sucursal d'Ibercaixa de Calahorra (La Rioja), però la resistència de clients i empleats va fer que acabés sense botí, després que se li caigués a terra la bossa amb els diners robats. Al cap d'una setmana, va cometre el segon atracament. En aquella ocasió es va endur més de 12.000 euros d'un banc d'Arnedo, també a La Rioja.

Santa María, de 53 anys, residia a Cambrils i potser per aquest motiu –perquè no el poguessin reconèixer fàcilment– no havia actuat mai en terres catalanes. Es desplaçava fins a d'altres punts de l'Estat a cometre els atracaments, sobretot a La Rioja, l'Aragó i el País Valencià. En els robatoris utilitzava un modus operandi força semblant a un dels atracadors més famosos de l'Estat: El Solitario; abans d'entrar al banc es tapava la cara amb un passamuntanyes o bé es disfressava amb una perruca i ulleres. Després amenaçava amb una pistola els clients i treballadors dels bancs, d'on sempre s'emportava botins elevats. Es calcula que entre els tretze atracaments que se li imputen –en els darrers dies s'ha pogut demostrar la seva participació en un assalt en un banc de l'Aragó–, Santa María hauria robat més de 314.000 euros.

Quatre anys després del primer atracament a Calhorra, la Guàrdia Civil va activar el novembre passat una operació per tal d'enxampar l'atracador, que per aquelles dates acabava de robar 5.000 euros d'un banc d'Alfaro (La Rioja). El fet que Santa María ja hagués protagonitzat altres fugues en el passat i la seva perillositat –sempre anava armat amb una pistola– ha provocat que la investigació s'hagi dut a terme de forma molt discreta. Primer se'l va localitzar i després van seguir-lo durant unes setmanes. Finalment, la detenció es va fer el 20 de gener, quan Juan José Santa María va sortir en cotxe del seu pis de Cambrils en direcció a Reus. Al cap de pocs minuts es va aturar en un restaurant de les Borges del Camp, i es va asseure en una taula amb un altre lladre, veí de Reus, que havia participat amb Santa María en un atracament a Vinaròs. Els agents els van arrestar tots dos, i posteriorment van recuperar les perruques i pistoles que Juan José Santa María utilitzava en els atracaments.

La Guàrdia Civil no descarta que Santa María sigui el responsable d'altres atracaments comesos a l'Estat en els darrers anys. Tots els cossos policials ho estan investigant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.