Successos

seguretat

Embull de pèls a Susqueda

Les anàlisis dels cabells trobats a la motxilla, a les sabates i als estris de les víctimes no acaben d’esclarir de qui poden ser

S’han d’acabar d’analitzar tots, però el laboratori de Madrid que tenia l’encàrrec avisa que els ha retornat

Un sol pèl a l’escena d’un crim o al cos de la víctima pot resoldre un assassinat. En el cas de Susqueda, un dels més complexos de la història criminal, es van trobar pèls i cabells, però de moment no han estat reveladors, i una providència del jutjat de Santa Coloma que consta en el sumari fa intuir que els pèls s’han descontrolat en els trajectes entre Madrid i Barcelona per ser analitzats pels tècnics de l’Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses de Madrid.

Anem al principi. Quan el 26 de setembre del 2017 es van localitzar els cadàvers de Marc Hernández i Paula Mas al pantà, es van recollir diversos pèls que, segons l’informe dels Mossos, estaven enganxats a diversos llocs: a la motxilla que duia en Marc, a les sabatilles esportives que hi havia dins la motxilla, dins la funda de neoprè negra i blava que també era dins la motxilla i a les cordes que lligaven la motxilla al cadàver. Aquests pèls, si bé no se n’especifica la quantitat, queden referenciats en l’informe 257/2017 de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars.

Els pèls tornen a aparèixer en el dictamen de la Unitat Central del Laboratori Químic. Consta que hi arriben el 24 d’octubre del 2017 i que es classifiquen en la “mostra 01” –en un sobre de paper blanc que conté cabells de Marc Hernández–, considerada mostra indubitativa, i la “mostra 02” –en un sobre de paper marró que conté cabells trobats a la roba d’en Marc–, considerada mostra dubitativa. Després d’analitzar amb microscopi les mostres, la conclusió dels tècnics dels laboratoris dels Mossos és que els cabells de la “mostra 02” exhibeixen tant similituds com diferències respecte als de la “mostra 01”, que corresponen als d’en Marc. Similituds i diferències que, segons els tècnics, no són suficients per confirmar o descartar que els cabells de la mostra 02 provinguin d’una o més fonts. Així ho comunicaven el 17 de novembre del 2017.

Unes mostres de cabells, suposadament les mateixes, arriben el 22 de desembre del 2017 a l’Instituto Nacional de Toxicología per ser sotmeses a una anàlisi morfològica. Aquí les mostres s’anomenen M17-14463-01, el sobre amb cabells d’en Marc com a mostra indubitativa (B17-08008-03), i M17-14463-02, el sobre amb la mostra de pèls considerada dubitativa (B17-08008-04). Els pèrits avisen que les dues mostres contenen molts pèls i que en fan una selecció per analitzar-los microscòpicament. L’informe que signen els tècnics a Madrid el 19 de gener del 2018 conclou que la majoria dels pèls de la mostra indubitativa tenen indicis de degradació post mortem, que cinc dels pèls considerats mostra dubitativa també presenten degradació post mortem, que dos dels pèls no és segur que siguin humans i que tres cabells de la mostra dubitativa tenen característiques morfològiques similars als de la mostra indubitativa. I, finalment, el més significatiu: que un dels pèls de la mostra dubitativa, el que apareix numerat com a M17-14463-11, és morfològicament diferent dels pèls de la mostra indubitativa d’en Marc. Podria ser un cabell de l’homicida?

Acabades les conclusions, l’informe de Madrid exposa que tots els pèls que han analitzat els retornen al departament de Barcelona de l’Instituto Nacional de Toxicología. I en aquest departament consta que el 20 d’octubre del 2017 els havien entrat unes mostres per analitzar, entre les quals també pèls, que van donar lloc al dictamen B17-06885. D’acord amb l’anàlisi de la seqüència d’ADN mitocondrial, s’arriba a la conclusió que quatre dels pèls analitzats, entre els quals un que ve senyalat com a M17-14463-11 (el que a Madrid veien morfològicament diferent), tenen una cadena mitocondrial idèntica a la d’en Marc. El dictamen acaba aclarint que els pèls analitzats són els seleccionats pel servei de criminalística i que, si el jutjat requereix l’anàlisi addicional d’altres pèls, que ho comuniqui per escrit fent referència al número de dictamen, que en aquest cas és el B17-06885, entregat el 27 de febrer del 2017. Les dates dels dictàmens de Madrid i Barcelona plantegen dubtes sobre l’estada dels pèls als dos departaments i si són els mateixos els que es van analitzar, ja que consta que l’entrada dels pèls al departament de Barcelona és el 20 d’octubre del 2017 i el dictamen s’emet el 27 de febrer del 2018, mentre que l’entrada dels pèls a Madrid es fixa el 22 de desembre del 2017 i el dictamen, el 19 de gener.

El cas és que el jutjat va emetre un ofici el 26 de març del 2018 a Madrid perquè analitzessin els pèls que faltaven, però el laboratori de Madrid va respondre que ells ja havien comunicat que retornaven les mostres a Barcelona. La investigació dels pèls està molt embullada i no ha donat resultat.

158
mostres d’ADN consta que van ser analitzades, però els resultats biològics no van establir cap lligam de contacte entre les víctimes, Marc Hernández i Paula Mas, i l’home que els Mossos van presentar com a sospitós, Jordi Magentí, el veí d’Anglès que el 28 de desembre va quedar en llibertat sense fiança per ordre de l’Audiència de Girona, que considera que no hi ha prou base per atribuir-li el crim.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia