Successos

La Generalitat lliura al Parlament l’informe encarregat a la consultora DNV GL sobre l’explosió de la planta d’IQOXE

La Generalitat ha lliurat aquest dimarts al Parlament l’informe encarregat a la consultora independent DNV GL sobre l’explosió que va succeir el 14 de gener passat a l’empresa IQOXE, al polígon petroquímic sud de Tarragona.

Segons DNV GL, la investigació s’ha vist afectada per diferents limitacions que han impossibilitat identificar les causes de l’accident d’acord amb les evidències existents. A partir dels fets i de la informació disponible, l’estudi conclou que la hipòtesi més probable és la descomposició tèrmica de l’òxid d’etilè deguda a la formació de mescla descomponible d’òxid d’etilè i l’aparició d’un punt calent al sistema de reactors. A més, el treball també identifica i analitza les barreres de seguretat per a aquesta cadena de successos, i proposa recomanacions per a millorar la seguretat de l’establiment.

DNV GL exposa que la seva labor s’ha vist condicionada per la confidencialitat de la investigació de la policia judicial (encara en curs), per la denegació a la Generalitat de l’opció de personar-se com a part, per l’absència de dades de registre del procés de producció, per la prohibició judicial d’accedir a la unitat malmesa fins 4 mesos després de l’accident, i per les restriccions a la mobilitat a causa de la Covid-19. Davant d’això, recomana fer algunes actuacions addicionals quan sigui possible, com ara entrevistes personals amb testimonis clau, l’aportació d’informació completa per part d’IQOXE, l’anàlisi de la informació recopilada per la policia judicial o el seguiment de la línia d’investigació iniciada per l’Institut Químic de Sarrià, per tal de poder determinar les causes de l’accident.

Amb les dades disponibles, DNV GL determina una cadena de successos (una descomposició tèrmica del lot en fabricació en el sistema dóna lloc a una explosió del reactor, que ocasiona tres morts i nombrosos danys materials), i identifica la coincidència de la formació de mescla descomponible d’òxid d’etilè i la creació d’un punt calent en el sistema de reactors com a causa més probable del seu inici. La formació de mescla descomponible d’òxid d’etilè podria haver estat causada, amb un nivell de probabilitat estimat com a elevat, per una fallada en el control de pressió de nitrogen o per una fuita externa que deixaria anar una mescla de nitrogen i d’òxid d’etilè, però que seria substituïda per òxid d’etilè en la fase d’addició d’aquest producte. El punt calent en el sistema de reactors tindria com a causa potencial estimada com a més probable un incendi que afectaria part del procés adjunt. L’estudi de DNV GL també identifica altres possibles causes amb probabilitats mitjanes i baixes.

A partir d’aquesta hipòtesi, la investigació identifica i analitza les barreres de seguretat per a aquesta cadena de successos, des d’un punt de vista tècnic i sense entrar en el compliment de la normativa vigent. Com a resultat d’aquesta tasca, DNV GL fa un seguit de recomanacions per millorar la seguretat d’aquest tipus d’establiments, com ara garantir la identificació i gestió de riscos apropiada, revisar i millorar la gestió del procés de canvi, protegir la sala de control o edificis ocupats o aplicar bones pràctiques industrials per al sistema de detecció entre d’altres.

El document s’incorporarà a l’expedient informatiu que està elaborant la Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, i que es completarà amb tota la informació que es pugui recollir sobre l’accident, com ara la investigació per part de la policia judicial o l’anàlisi de l’estudi presentat per l’Institut Químic de Sarrià.

L’elaboració d’un informe sobre l’explosió d’una de les plantes de derivats d’òxid d’etilè de l’empresa IQOXE per part d’una empresa especialitzada independent va ser un compromís adquirit pel Departament d’Empresa i Coneixement per tal de contribuir a determinar les causes dels fets i a identificar mesures per evitar que es repeteixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia