Successos

L’expolicia Derek Chauvin, culpable d’assassinat en el cas de George Floyd

El jurat popular decideix de forma unànime la responsabilitat de l’agent que va practicar la detenció

La condemna s’ha de concretar però implicarà presó

L’expolicia blanc Derek Chauvin és oficialment culpable de dos delictes d’assassinat i un d’homicidi en la mort de l’afroamericà George Floyd. El cas més simbòlic dels últims temps sobre la brutalitat policial als Estats Units va acabar ahir, cap a la mitjanit, amb una sentència unànime que podria significar un punt i a part en les relacions entre policia i minories racials, i l’inici del tancament d’una ferida incandescent en l’ànima del país.

Els dotze membres del jurat popular que van condemnar-lo, set dones i cinc homes, només van necessitar deu hores per arribar a un veredicte unànime. No va haver-hi cap dubte, doncs, a l’hora de determinar que els més de nou minuts que el genoll de Chauvin va estar sobre el coll de Floyd, en una imatge que va fer la volta al món, va ser d’una força excessiva, desmesurada i la culpable de la mort de l’afroamericà. Una mort retransmesa per vídeo a tot el món, i que va ser l’espurna definitiva del ressorgiment del moviment Black Lives Matter no només als Estats Units, sinó a tot el món.

Minuts abans del veredicte, en l’agonia de l’espera, l’exparella de Floyd, Courteney Ross, estava convençuda que la sentència seria de culpabilitat, en declaracions a la CNN. “És un cas històric per als Estats Units, però per a nosaltres és, a més a més, profundament personal”, deia Philonise Floyd, germà de la víctima, convertit en un activista contra la brutalitat policial.

Amb la lectura de la sentència i la confirmació de la culpabilitat de Chauvin acabava un dels judicis més importants i històrics sobre la violència i la impunitat de les autoritats policials, especialment contra les minories racials, als Estats Units. Després de 14 dies de procés, amb l’interrogatori de 44 testimonis i experts, de res havia servit l’estratègia de la defensa de fer creure al jurat que la culpabilitat de la mort de Floyd era de les drogues que havia consumit, i no de la pressió toràcica del policia.

Chauvin va sortir del jutjat emmanillat i va ser enviat a la presó. La condemna no se li aplicarà fins d’aquí a vuit setmanes. Segons el codi establert, podrien condemnar-lo a fins a 15 anys de presó per cadascun dels dos delictes d’assassinat, i fins a 4 anys pel d’homicidi.

Estava previst que el president Joe Biden fes declaracions després de conèixer-se el veredicte. Hores abans, havia dit que “pregava per un veredicte correcte”, en un cas que el tocava de prop. El mandatari no ha amagat mai el seu biaix en el cas, i ahir al matí confessava que havia trucat a la família de Floyd per donar-los ànims davant la imminent resolució del cas. En previsió d’una sentència desfavorable a la família de l’afroamericà, diverses ciutats dels EUA s’havien blindat i desplegat efectius de la Guàrdia Nacional per evitar incidents.

LA XIFRA

12
membres integraven el jurat que va condemnar el policia. Van deliberar durant deu hores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia